Избрани Новини

Хилда Казасян пред Bulgariautre: Това, което най-силно ме вдъхновява при музиката, е самата тя

За Jazz&me и предстоящото турне, за "Като две капки вода", за Вили Казасян и още много интересни неща, които чаровната и винаги усмихната певица сподели специално за нашия сайт

Хилда Казасян е една от най-известните съвременни български изпълнителки, като творческата ù сфера е джазът – музикално изкуство, в което тя е неповторима. Има издадени 5 CD албума и едно концертно DVD, а през следващия месец предстои представянето на новия ù уникален албум, Jazz&me, в който тя си партнира с още няколко големи имена в съвременната българска музика.

Въпреки това образованието ù е свързано с ударните инструменти, по пътя на които тя завършва завършва Националното музикалното училище „Любомир Пипков” и класическия отдел на Консерваторията.

За почитателите си тя е ù най-живият и искрящ спомен от големия си баща – диригентът и композитор Вили Казасян, който почина през 2008 г.

Стилът на Хилда е неповторим, а следата, която оставя – винаги ярка. Неизменна част от амплоато ù е нейната широка усмивка.

Каква е тайната за тази усмивка, какви са спомените на Хилда от баща ù и кои са най-интересните подробности от всички проекти, с които се занимава в момента, прочетете в интервюто, което чаровната певица се съгласи да даде специално за Bulgariautre.bg.

Ще разберете и най-интересното около мащабното турне на Хилда Казасян, което стартира съвсем скоро – на 9 май.

Седем града, многобройна публика… Разкажете ни подробности от предстоящото Ви мащабно турне.

За мен най-важното е, че ще бъда заедно с четирима от най-фантастичните джазови музиканти: Христо Йоцов, Живко Петров, Мишо Йосифов и Милен Кукошаров. В концертите ще представим темите от последния ни албум „Jazz&Me”, както и песни от най-популярните български филми отново с аранжименти на Христо Йоцов. Турнето включва градовете Русе, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и София. Избрали сме театрални сцени, тъй като според мен атмосферата там допълва най-добре това, което правим ние.

За турнето казвате, че е сбъдната стара мечта. Кои други свои мечти предстои да превърнете в реалност?

Един много интересен поект с Христо Йоцов и Борислав Йоцов заедно със симфоничните оркестри на България, както и проект, свързан с млади класически музиканти, който засега обаче ще запазя в тайна.

Как успявате да сте винаги толкова усмихната и лъчезарна?

Усмивката не е просто мимика, а вътрешно състояние и усещане за живота. Не правя никакво усилие, за щастие просто се чуствам така.

Изглежда, сякаш успявате с всичко, което се захванете. Чувствате ли се родена под щастлива звезда?

О, да. И всеки ден благодаря на Дядо Боже за всичко това. За приказната ни дъщеря, за ценните и толкова скъпи за мен хора, с които съм заобиколена. И за енергията, с която ме е дарил.

Началото на професионалния Ви музикален път са ударните инструменти. Под каква форма присъстват те в сегашното ви амплоа?

Те са основна част от основата и развитието ми като музикант. Общата музикална култура, която те дават, е изключително важна. Въобще цялото ми музикално образование ме прави далеч по-уверена, адекватна и спокойствието, че знам къде съм всеки миг на сцената.

Кой е любимият Ви спомен от баща Ви?

За него е много трудно да говорим за конкретен спомен. За толкова вдъхновяващ, талантлив, обаятелен, широко скроен и с една дума – невероятен човек, какъвто е моят татко, остава само силното усещане за изумителната му личност.

Как той допринесе за израстването Ви като артист и творец?

Първо, надявам се генетично (усмихва се). С качеството на музиката, сред която съм имала късмета да порасна, със собствения си пример като музикант и въобще с целия този приказен свят, които той успяваше да създаде около себе си.

Какво Ви вдъхновява?

Търся и намирам вдъхновение във всичко около себе си, но що касае музиката, най-големият ми вдъхновител е самата тя.

"Egur, Egur" e арменски ресторант, в който храната се сервира под звуците на джаза. Какво оставихте от себе си в този проект?

Това е едно изцяло мое творение. Всичко в първия ми „Егур”, от самата идея за него до гривните за салфетки, е минало през главата и ръцете ми. Сега съм щастлива, че човекът до мен, с когото създадохме новия ресторант, е дотолкова наясно с този бизнес, че в неговите ръце е цялото управление и поне тази отговорност падна от мен.

Любими моменти от „Като две капки вода”? По-добър ли е от първия новият сезон?

Със сигурност това е един изключително силен сезон. Участниците са невероятно талантливи и това се вижда във всеки един концерт. С това работата на журито се усложнява много. Разликата между първия и последния по точки е въпрос само на някакви нюанси в техните превъплъщения. Мисля, че хората обикнаха това шоу и го чакат с истинско нетърпение.

Музика, телевизионни продукции, кулинарно изкуство… Занимавате се с толкова много неща. Какви други проекти стоят пред Вас?

Вече спонемах за два от тях, но, познавайки себе си, мисля, че интересното тепърва предстои (усмихва се).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов