Избрани Новини

Караме без хомофобия през софийските улици

Велошествие по случай Международния ден срещу хомофобията потегля в 19.00 часа от Съдебната палата

София отбелязва на колела Международния ден срещу хомофобията - 17 май.

Символично велошествие под надслов "Заедно срещу хомофобията" се провежда за трета поредна година в столицата. То цели да бъде изразно средство за всички софиянци, които вярват, че хомофобията е грозен артефакт от ранните етапи на човешкото развитие и мястото й е в учебниците по история, а не в домовете, училищата, офисите и улиците.

Събирането на участниците за шествието с колела започва в 18,30 часа пред Съдебната палата, а шествието потегля в 19.00 часа. Организаторите посочват, че отправната точка е символична и цели да покаже, че в Наказателния кодекс все още не са включени престъпленията от омраза на основа сексуална ориентация и полова идентичност.

"На международният ден срещу хомофобията и трансфобията, отново ще се съберем в центъра на София, за да покараме колела за една добра кауза. Гей, би, транс, хетеро, бели, черни, жълти, мургави, ниски, високи, слаби, пълни, десни, леви, зелени - всички, които вярват, че хомофобията е грозен артефакт от ранните етапи на човешкото развитие, са добре дошли", заявяват организаторите. Ако нямате собствено колело, не се притеснявайте - и тази година ще осигурим известно количество, пишат организаторите. Не забравяйте да бъдете отговорни велосипедисти и да си носите каски, призовават те.

Според последния доклад на Европейската агенция по основните човешки права, България се нарежда на едно от първите места сред страните-членки на ЕС, в които хомофобията и предразсъдъците към ЛГБТ (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора) са най-широко разпространени.

Събитието се осъществява със съдействието на младежка ЛГБТ организация "Действие".

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов