Избрани Новини

2013 година – с какво беляза тя Благоевград?

За да изпратим подобаващо изминалата 2013 година, ще припомним част от най-обсъжданите новини в Благоевград и региона. Годината беше белязана от трагедии, но същевременно с това и със значими събития за областния град. В следващите няколко реда ще направим кратка ретроспекция на основните събития,които се случиха в Благоевградска област през последните 12 месеца.

Ако трябва да дадем определение на 2013 година – то безусловно тя може да бъде наречена Годината на протестите. От началото на годината до преди няколко дни протестните действия така и не стихнаха. Хиляди българи се „събудиха” и излязоха по улиците на протест срещу високите сметки за ток, срещу правителства, свалени бяха партийни лидери.

Ето събитията в хронологичен ред:

17 февруари 2013 година – Това беше денят на най-големият протест срещу монополите в Благоевград.  Над 10 000 благоевградчани се събраха пред общината в  центъра на града, но протестът им не приключи до тук. Потестиращите, дори блокираха главен път Е-79.

Следващото значимо събитие за благоевградчани се състоя на 24 май 2013 година – Православният кръст на „Заева поляна” в Благоевград

Благовградска фирма беше ангажирана да построи 33- метров кръст, който да се извисява в покрайнините на града. С помощта на благодетели от Благоевград и региона , за няколко месеца кръстът доби завършен вид и се превърна в символ на града, както и на силната християнска вяра. За празника на града и славянската писменост той бе напълно готов. На 24 юни православният кръст беше осветен от неврокопския митрополит  Натанаил.

Назначаването на нов областен управител даде начало на нова вълна от протести в Благоевград на 13 юни 2013

Непосредствено след съставянето на правителството „Орешарски” благоевградчани отново излязоха по улиците. Назначението на члена на ДПС Муса Палев за областен управител на Пиринско породи недоволството на жителите на Благоевград, които стигнаха до блокиране на Областната управа в Благоевград

Въпреки продължителните протести, до избор на нов областен управител, така и не се стигна.

Събитието, което най-дълбоко беляза Благоевградска област, а и цялата страна бе трагедията в мина „Ораново” на 16 юли 2013 година

Тогава свличане на кална маса затрупа четирима миньори в галерия в рудник “Ораново” и почерни 4 семейства от Крупник, Полето и Полена. Драмата започна още в първите минути, когато спасителите откриха телата само на Асен Стойнев и Христо Младенов. Нелепият инцидент държа „на тръни” близките на останалите затрупани двама миньори в продължение на цели 18 дни. Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха открити след прокопаване на нови и нови галерии, когато на черната дата 2 август минните спасители успяха да извадят телата на двамата миньори.

Поредица от земетресения разлюляха Благоевград и региона на 27 юли

В Благоевградска област бяха регистрирани няколко поредни труса, първият, от които с магнитуд 3,9. Последвалите земетресения бяха над 2,0 по Рихтер и няколко по-силни с магнитуд над 3 до 3,9. Най-силният трус беше с магнитуд 3,9.

На 16 ноември 2013 година Неврокопският Митрополит Натанаил напусна земния свят.

След изключително тежко и продължително боледуване главата на Неврокопската епархия почина. Два дни след смъртта му стотици благоевградчани успяха да се простят с тленните останки на дядо Натанаил. На 19 ноември Митрополит Натанаил бе погребан пред входа на митрополията в центъра на Гоце Делчев.

На 17 декември трагедия беляза Разлог

Около обяд в ресторантската част на хотел на разложкия бизнесмен Никифор Кондев избухна котле на парно. При мощния взрив пострадаха 47-годишният Петър Корунов-Перата, който няколко часа по-късно умира в разложката болница, вследствие на получени комбинирани травми, загуба на кръв и травматологичен шок.

Пострада и 46-годишна жена също от гр.Разлог, която е с порезни и охлузни рани.

На 25 декември Калоян Ханджийски разбуни духовете в Благоевград и страната.

Паметникът на Димитър Благоев, който е символ на Благоевград, посрещна коледното утро в коледен костюм. Основателят на социалдемократическта партия осъмна нелепо изрисуван със спрейове. 

Статуята, която е между Драматичния театър „Н.Вапцаров” и  Общината, бе изрисувана с червена и бяла боя, а под името пишеше “Дядо Мраз”. За оскверняването на паметника, Ханджийски бе осъден да плати 100 лева глоба.

За да завършим с усмивка обзора на събитията от 2013 година, пожелаваме на съгражданите и сънародниците си да бъдат все така будни и активни, но винаги да знаят къде е границата на благоразумието. Весело посрещане на 2014 година!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов