Избрани Новини

Близо 2 000 кукери ще се включат в традиционния сурвакарски фестивал в Благоевград

Новата 2014 година започва с един от традиционните фестивали за община Благоевград - сурвакарския.

В първата неделя от годината над 1500 кукери ще излязат на площад „ Георги Измирлиев”, за да се съревновават в 9 категории. От 10:30 часа ще бъде дадено началото на кукерските игри. Общо 12 групи ще се състезават за най- високата оценка на журито. Тази години атрактивността и изобретателността в костюмите ще оценяват жури с председател фолклориста проф. д-р Костадин Динчев и членове етнографът от Регионален исторически музей Румяна Хаджиева и директорът на Общинската художествена галерия Иван Милушев.

Сили и умения в мащабната проява ще премерят групите от квартал „Грамада”, „Плаж махала”, „Предел махала”, квартал „Струмско”, селата Лешко, Изгрев и Падеш, Покровник и други. Грамоти на отличилите се участници ще бъдат връчени за: „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”.

В традиционния фестивал пред зала „22 септември”, жители и гости на града ще могат да видят най-новите костюми и сурвакарски игри, върху които участниците са работили през цялата изминала година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов