Избрани Новини

Новият Неврокопски митрополит бил математик и художник

Животът

22-01-2014, 08:00

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Серафим и Григорий избрани в Неврокопска епархия

Спрягат Григорий, Даниил и Серафим за Варна и Пиринско

Избори за митрополит: Окончателно - Йоан и Серафим

Новият избраник ще бъде достоен наследник на митрополит Натанаил

Новият Неврокопски митрополит се казва Серафим

Епископ Серафим избран за Неврокопски митрополит

Епископ Серафим и епископ Григорий се борят за Неврокопски митрополит

Десетима участваха в будуването за честни избори на Неврокопски митрополит

Около 600 души сложиха подписа си в петиция срещу опорочаване на изборите за Неврокопски митрополит

Свещеници от Неврокопската епархия с подписка за отлагане на избора за Неврокопски митрополит

В Гоце Делчев проведоха всенощна молитва за справедлив избор на наследник на митрополит Натанаил

Неврокопската епархия да намери истински духовен пастир!

Духовници и миряни се молят за достоен митрополит на Неврокопска епархия

Попска чистка разбуни Неврокопската епархия

Изключително интелигентен, образован, възпитан млад духовник. Така накратко клирици и миряни описват новия Неврокопски митрополит Серафим

Епархийските избиратели на 12 януари го посочиха заедно с Браницкия епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, за кандидат за наследник на починалия митрополит Натанаил, пише „24 часа”.

В неделя Светият синод гласува кой от двамата да заеме поста. Гласовете бяха равни - по 6 за всеки, но според правилата натежа гласът на патриарх Неофит, който посочи за свой фаворит епископ Серафим.

Точно това бе и желанието на миряни и духовници в единствената епархия у нас, чието седалище не е в областния център Благоевград, а в Гоце Делчев. Митрополит Серафим, както и епископите Григорий и Даниил (викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф), са духовни чеда на покойния Натанаил.

Той ги предложи за епископски сан. Възпита ги като изрядни духовници, следеше работата им и досега за никого от тях не се е чула лоша дума, не са се забърквали в скандали. Който и от тримата да го наследи, ще сме доволни, казваха след смъртта на владиката в Неврокопско.

Въпреки това желанието на всички бе това все пак да е Серафим. И то се сбъдна.
“Новият митрополит ще бъде достоен наследник на приснопаметния митрополит Натанаил. По време на дългото боледуване на дядо Натанаил Мелнишкият епископ Серафим пое на плещите си управлението на епархията.

Познава много добре състоянието, обиколил е всички храмове, хората го познават и приемат за близък”, каза отец Андон Шавулев, председател на катедралния храм “Въведение Богородично” в Благоевград.

Митрополит Серафим (с мирско име Динко Динков) е роден на 4 юли 1974 г. в бургаското с. Зорница. Родителите му се местят да живеят в Ямбол. Любопитна подробност е, че от същия град са новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, както и Крупнишкият епископ Инокентий, викарий на Старозагорския митрополит Галактион.

Владиката Серафим има сестра, която сега живее в Бургас. Баща му е икономист, работил като финансов ревизор и одитор и опитът му се използва от съдебната система като вещо лице за изготвяне на счетоводни експертизи.

В Ямбол Динко Динков е приет да учи в математическата гимназия “Атанас Радев”. Класен ръководител му е Цветан Петров, преподавател по математика, сега пенсионер.
“Никога няма да забравя годините, в които учих в гимназията.

Благодарен съм много на класния си ръководител, защото той, още докато бях в VIII клас, забеляза таланта ми да рисувам и ме насочи към специална школа по изобразително изкуство. Той ми препоръча да кандидатствам по-късно с рисуване и математика”, казва Серафим.

Признава, че освен точните науки рисуването е било любимият му предмет. Както повечето ученици в онези години и той е посещавал кръжоци и допълнителни курсове по математика. Спомня си с голямо уважение за изтъкнатия математик Роман Хайнацки, който бил и директор на гимназията.

Две години след Динко Динков гимназията завършва и сегашният финансов министър Петър Чобанов. След като Динков завършва средното си образование през 1992 г., той кандидатства архитектура в тогавашния ВИАС и в Лесотехническия университет. Приемат го в специалност “Ландшафтна архитектура”.

“Митрополит Серафим е бил отличник. Погледнах ученическите му картони и видях, че са пълни с шестици”, каза директорът на гимназията Евгений Иванов. Още като ученик днешният митрополит имал увлечение към духовното, но нямал ясно формулирани възгледи. Като студент в Лесотехническия университет се срещнал с дядо Натанаил.

“Тази среща ми показа пътя към православната вяра. След като завърших висшето си образование през 1997 г., благодарение на дядо Натанаил постъпих като послушник в манастира “Св. Георги” в Хаджидимово”, казва митрополит Серафим.

Четири години по-късно завършил и Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира и бързо става йеродякон и йеромонах.

След 6 г. получава титлата архимандрит. От септември 2008 г. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за Мелнишки епископ и е определен за викарий на Неврокопския митрополит Натанаил.

Сега новият владика казва, че ще продължи делото на духовния си баща. “Стъпвам върху добра основа в епархията и ще трябва да надграждам. Едно от основните неща, които ще продължа и развивам, е духовното обучение на децата и младежите. Те са нашето бъдеще и ние трябва да се грижим за изграждане на ценностната им система и висок морал, да им предаваме православната вяра”, казва Серафим.

В същото време е категоричен, че ще полага грижи и за свещенството, защото точно свещениците са най-близко до миряните. “Никой няма да бъде лишен от моите грижи. Ще се старая да обръщам внимание на всекиго. Словото Божие трябва да достига до всеки, да привличаме и приобщаваме хората към благодатния живот на църквата”, допълни владиката.

Въдворяването му в епархията ще стане в петък. В дните преди това той ще присъства на заседания на Светия синод. В петък митрополитът ще бъде посрещнат на границата
на епархията.

Според предварителната програма той ще отслужи молебен в блгоевградския храм “Въведение Богородично”. Следващата му спирка е в Разлог, където отново ще отслужи молебен и в късния следобед ще пристигне в Гоце Делчев, където е седалището на Неврокопската епархия.

Очаква се хиляди миряни да направят шпалир по входната за града улица и с шествие да бъде придружен до централния площад. Митрополитът ще отслужи заупокойна молитва на гроба на дядо Натанаил в двора на митрополията, а след това ще води и молебен в катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий”, където ще стане и реалното въдворяване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов