Избрани Новини

Проектите на Бургас, които няма да се случат

С "подкрепата" на правитеството се спира развитието на града, твърдят от ГЕРБ

Бургас остава на много заден план в развитието си по важни инфраструктурни и социални проекти, за това алармираха съветниците от ГЕРБ. В своя декларация, която разпространиха по време на сесията на общинския съвет, те посочват над 7 ключови за реабилитирането на региона проекта, които няма да се финансират.

„Днес ще коментираме и гласуваме новия бюджет на община Бургас. Преди да стигнем до там, обаче, ще ви посочим кои изключително важни проекти за Бургас няма да се случат, изцяло с „подкрепата“ на правителството на Р Българи", се казва в декларацията.

Тя включва не само екологичните начинания, които трябваше да бъдат реализирани до началото на новия летен сезон, за да подобрят климата на града, но и каузата на Бургас за създаване на медицински факултет към университет проф. д-р "Асен Златаров". Той щеше да даде възможност на града ни да кандидатства към МЗ като облестен център за високотехнологична медицина. 

От ГЕРБ посочват и друг значим и мащабен проект - конгресен и бизнес център "Арена Бургас". Следват двата инфраструктурни проекта, свързани с решаване на важни за града транспортни проблеми - изграждането на надлез над товарна жп гара Бургас, който щеше да подобри състоянието на трафика в града, щеше да изнесе основния транзитен трафик извън жилищните комплекси и централна градска част, с което чувствително щеше да се намали замърсяването на околната среда в жилищните квартали.
Другите са свързани с развитието на Морска гара. Бургас няма да получи нито стотинка, въпреки смелото начинание и наравените инвестиции до момента. Същевременно Варна грабва 15 милиона лева за своето пристанище.

Не на последно място е включена и рехабилитацията на ул. "Ал. Батенберг", която щеше да реши проблемите с паркирането в най-натоварените зони на централна градска част, щеше да подобри достъпа до Приморски парк, автогара "Юг", жп гарата и Морската гара.

"Безпринципното разпределение на средствата по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” показа неприятната тенденция, за която многократно предупреждавахме. А именно, че проектите ще се оценят субективно и по партиен признак. Община Бургас е една от най-ощетените", се казва още в декларацията.

От ГЕРБ - Бургас призоваха своите колеги от БСП  да се опитат да надмогнат партийните си пристрастия и да работят за региона си, така както го правят във Варна. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов