Избрани Новини

Депутати настояват държавата да поеме инсулиновите помпи на 300 болни деца

В България се предлагат два вида помпи-чрез миниатюрна игличка на определени интервали те подават на организма необходимата доза инсулин

Депутати от ГЕРБ-Бургас настояват пред министъра на здравеопазването за безплатни инсулинови помпи за деца с диабет. Въпросът вече е официално зададен от народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Семир Абу Мелих, д-р Кирил Добрев към министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
Около 300 деца имат нужда от инсулинови помпи, а България е единствената страна на Стария континент, която не заплаща нито лев за това лечение. Цената на подобна помпа е над 7 000 лева, а стойността на консумативите по нея възлиза на 250 лева месечно. Това е записано в мотивите на депутатите.  
През януари т.г. народните представители от ГЕРБ в Бургас дариха общо 7 500 лева, за консумативи необходими при използване на инсулинова помпа, на две деца от морския град със захарен диабет. В края на миналата година стана ясно, че едно от децата - Виктория Полихронова е диагностирана като най-малкия пациент в България с такова заболяване.  Болестта е установена, когато тя е едва на 10 месеца. В момента момиченцето е на година и два месеца. В Бургас има още едно момиченце със същата диагноза. Това е Стефани Христова на година и седем месеца.В България се предлагат два вида помпи. Чрез миниатюрна игличка на определени интервали те подават на организма необходимата доза инсулин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов