Избрани Новини

10 проекта за 3 200 000 лева договориха в Сатовча

Общо 10 проекта на стойност 3,2 милиона лева по Оперативните програми са договорени в Община Сатовча за изминалия програмен период 2014-2020г.

Данните бяха дискутирани на работна среща на експертите от ОИЦ-Благоевград с ресорния заместник кмет Румен Орачев.

Близо половината от тези средства – над 1,5 милиона лв. са вложени в инфраструктурата на общината по ОП „Регионално развитие“ за ремонт и оборудване на 6 детски градини на общината и за укрепване на съществуващо свлачище в с. Плетена. Повечето от проектите на общинска администрация са по ОП „Развитие на човешките ресурси“. По тази програма успешно се изпълнява проект „Социални услуги в домашна среда“ на стойност 234 957 лева. Със средства от програмата предстои също да бъде създадено социално предприятие за озеленяване и благоустройство на територията на община Сатовча в с. Годешево. В него ще намерят препитание 18 представители на уязвими социални групи от общината – самотни родители, многодетни майки, лица от малцинствени етнически групи и дълготрайно безработни лица.

Освен общинска администрация, успешни проекти имат едно предприятие, едно училище и една неправителствена организация. Неправителствената организация е използвала средства по проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за подобряване на мултикултурната среда в училището и детската градина в село Сатовча.

Близо милион са средствата, привлечени от бизнеса в малката община, който благодарение на своята активност е успял да се възползва от предоставяните възможности по ОП „Конкурентоспособност“, както за въвеждане на международни стандарти, така и за технологична модернизация.

Освен по Оперативните програми, в община Сатовча работят активно и по европейската програма за териториално сътрудничество с Гърция. По проект „Трансгранична школа за традиционен фолклор и етнография – мост между легендата и реалността в Европа”, се изгражда трансгранична школа в село Плетена и се оборудва фолклорно училище в общината партньор от гръцка страна в проекта с цел запазване на специфичните културни традиции и фолклорно наследство в трансграничния регион.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов