Избрани Новини

Президентът ще поздрави абсолвенти от АУБ

Двадесетата Церемония по дипломиране ще се състои днес от 10:00 ч. на централния площад в Благоевград

Президентът Росен Плевнелиев и посланикът на САЩ в България Марси Рийс ще пожелаят на добър час на 242 бакалаври на Американския университет в България (АУБ) в неделя.

242 бакалаври от 26 държави ще получат дипломите си пред своите близки, преподаватели, общественици и представители на бизнеса. 43% от завършващите са българи, а останалите идват от държави, като САЩ, Грузия, Молдова, Русия, Сърбия и Румъния. За първи път сред абсолвентите има представители от Германия, Южна Корея и Виетнам. В церемонията ще участват и 22 студенти от единадесетия випуск на Магистърската програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ в София, информират от пресцентъра на висшето учебно заведение.

66 % от студентите на АУБ завършват висшето си образование с две специалности – възможност, която предоставя традиционното американско образование liberal arts. „Бизнес администрация” е най-предпочитаната специалност сред завършващите – 36%, следващите са „Политически науки и международни отношения”, „Икономика” и „Журналистика и масови комуникации”. Приветствия към випуска ще поднесат и председателят на Настоятелството на АУБ г-жа Мариан Келър, както и ректорът на университета д-р Майкъл Истън, а от името на абсолвентите реч ще произнесе студентът от Благоевград Теодор Димитров.

Почетен оратор на тазгодишната церемония ще бъде посланикът на САЩ в България Марси Рийс. Посланик Рийс е старши дипломат от кариерата с трийсет и пет годишен опит в Европа, Карибите и Близкия изток. Специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, тя е работила по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак. Преди назначението за посланик в България, посланик Рийс е била Главен заместник-помощник секретар в Бюрото за контрол над въоръжаването, проверка и изпълнение на Държавния департамент.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов