Избрани Новини

13 тона вносни картофи конфискувани на границата

Над 13 тона картофи внос от Гърция не са допуснати за продажба в страната поради липса на етикети, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по храните (БАБХ). На двата гранични пункта Кулата и Гюешево, спецекипи са започнали денонощни проверки.

Българската агенция по безопасност на храните, заедно с представители на териториалните структури на НАП, БВР, Агенция “Митници” и Автомобилна администрация ще проверяват 24 часа в денонощието бусове и камиони, които влизат в страната ни с плодове и зеленчуци от Гърция и Македония. Целевата проверка продължава и в момента и цели извършване на контрол за нерегламентиран внос, вътреобщностна търговия и транспорт с товарни и лекотоварни транспортни средства на пресни плодове и зеленчуци в района на гранични пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко Войвода, Златарево, Капитан Андреево, Лесово и Гюешево.

Проверките са физически и документални, казаха още от пресцентъра на БАБХ. Проверява се качеството на храните и придружаващите ги документи за произход и качество, като се следи и за съответствие на описаните данни в документите с наличните храни в транспортното средство. Трафикът през гореспоменатите гранични пунктове е средно около 10-20 пратки на денонощие.

Влизащите в страната транспортни средства, които внасят зеленчуци основно са бусове и камиони до 10 т., които превозват основно домати, краставици, портокали, пипер, череши и праскови. От началото на акцията досега, всички проверени пратки са с редовни придружаващи документи, доказващи произход и качество, поясниха от БАБХ. От там уточняват, че вносният зарзават е предназначен основно за петричката борса Кърналово, софийската борса „Дружба” и борсата в село Първенец и в Плодовитово.

До проверките се стигна в отговор на недоволството на земеделските производители, че нелегалната и некачествена вносната стока, която е по-евтина, убива родното производство. Идеята е българските домати да се наложат на нашия пазар и да станат предпочитани от клиентите, не само защото са по-вкусни, а и защото не са по-скъпи от гръцките.

Не е тайна, че вносният зарзават е по-евтин от българския. Според българските земеделци това е така, защото е по-некачествен и влиза нелегално. Не само на Кулата и Гюешево, но и граничните пунктове Илинден, Капитан Петко Войвода, Златарево, Капитан Андреево и Лесово има специални екипи.

На зеленчуковите борси и тържищата, вносните плодове и зеленчуци вървят с 30-40 стотинки на килограм по-евтино от нашите. Ако проверките дадат ефект, експертите очакват в хазната да влязат сериозни приходи, а българските производители да получат по-добра защита.

Двете пратки с 13 тона картофи от Гърция, които са блокирани на ГКПП-Кулата, са единственото констатирано нарушение от 12 май досега. Проверките обаче остават денонощни. Борсите и пазарите също няма да бъдат подминати, увериха от пресцентъра на БАБХ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов