Избрани Новини

За първи път!В центъра на Разлог се проведе "Парад на професиите"

На площад „Преображение” в Разлог за първи път се проведе „Парад на професиите” по инициатива на ПГ по механизация на селското стопанство, ПГ по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев”, ПГ по транспорт и СОУ „Братя Каназиреви.

Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев лично поздрави директорите на училищата за инициативата и с интерес разгледа щандовете на всяко училище.

Професиите, които се представят на вниманието и интереса на младите хора и обществеността, носят духа и културата на региона. Професиите  са  предизвикателство, необходимост, перспектива, казаха организаторите.

Всяко едно от 4-те училища представи възможностите за прием на ученици след 7-ми клас, информират от пресцентъра на община Разлог.

В инициативата се включиха много ученици от ПГТХТ „Никола Стойчев”, за да покажат как се приготвят любими специалитети, как да се организират дейностите в хотела, как да се осчетоводяват разходите и приходите на фирмата, как да се общува с новите технологии. Възпитаници на гимназията демонстрираха и представиха новите специалности за учебната 2014/2015 година. С прием след 7 клас, 5 - годишен срок на обучение  –  Организация на хотелиерството и Икономическа информатика, и с прием след 8 клас, 4-годишен срок на обучение –  специалност Кетъринг. Всяка специалност дава на учениците професионални знания, успоредно със задължителна общообразователна подготовка и езиково обучение.

По време на парада на професиите вниманието на всички бе привлечено от демонстрацията на коктейли. Завидното си майсторство показа професионален барман Даниел Иванов, собственик на Бар Академия България, представител на Българската асоциация на барманите, който приготви неустоими коктейли. Групи ученици от 11 „б” клас преинсталираха компютри. На импровизираната готварска работилница ученици от 10 „а” и 10 „в” клас приготвяха хапки и бутербродни изделия, украсяваха петифури и торти. Ученици от специалност „Икономическа информатика” от 10 „б” и 11 „б” клас представиха пред всички дейността на учебно-тренировъчни фирми „Ауто” ООД и „Лилия” ООД с предметна дейност сватбена агенция и кетърингова дейност. Друга атрактивна дейност беше тази на „Travel Agency”,  където ученици бяха подготвили рекламни табла и брошури, рекламираха дестинации и предложиха разнообразни туристически услуги.

ПГ по транспорт, Разлог представи по атрактивен начин своите професии и специалности, а също и интересите и уменията на учениците от 8 до 12 клас. Специалността „Оперативно счетоводство” показа  щанд с рекламни материали, изчислителни машини, илюстриращи развитието на изчислителната техника, бланки на счетоводни документи , свитъци и ръчно изработени картички с интересни мисли за оперативното счетоводство.

Специалността „Автотранспортна техника” беше представена с 2 учебни коли, с щанд с рекламни материали за професията техник, техническа литература, илюстрираща новите технологии в автомобилостроенето, макети на отделни възли на автомобила, изработени от ученици. Участниците в „Мото клуб” към ПГ по транспорт Владимир Далов, Георги Дашев, Мирослав Ролев и Димитър Алтънин показаха управление на картинг – превозно средство, което е сглобено от самите ученици под ръководството на ст. учител Симо Страхилов.

Бивши и настоящи възпитаници на училището направиха демонстрация на централния площад в Разлог на своите умения за управление на различни видове превозни средства. Всички щандове и демонстрации  на ПГ по транспорт предизвикаха интереса на ученици, родители и гости на Първата Панорама на професиите в гр. Разлог.

Вратите на Европа са широко отворени за нашите ученици, които успешно овладяват няколко чужди езика. Много от тях завършват висшето си образование в Англия, Ирландия, Шотландия, Германия, Дания, Гърция, Франция, Русия, САЩ. Нашите ученици печелят престижни награди в различни езикови състезания, казаха учителите от СОУ „Братя Каназиреви”.

СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” предлага обучение в профил „Чуждоезиков” (Английски език с втори чужд език) и в профил „Технологичен” ( Информационни технологии с английски език), в който се съчетават засиленото изучаване на чужди езици и овладяването на висока компютърна грамотност. Освен отличните знания, които дава, училището насърчава и талантливите млади хора: художници, танцьори и спортисти, които печелят престижни награди и места на национални и световни турнири.

Гости на парада бяха Огнян Соколов, началник на РИО Благоевград и Жана Техова – старши експерт по професионално образование. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов