Избрани Новини

Потребителите на центъра за лица с психични разстройства на еднодневна екскурзия

Потребители и персонал от ЦНСТ за лица с психични разстройства в Симитли осъществиха планувана еднодневна екскурзия до манастира „Св. Великомъченик Георги Победоносец”, построен на хълма край град Хаджидимово върху старо християнско светилище. Според стари анали християнското светилище е съществувало още преди османско иго. Впоследствие е изгорен и забравен. Но около 1290 година самият светец Св. Георги се явил на сън на един селянин и му заръчал да разкопае могилата, където да построи храм. След много премеждия селянинът успява да започне строежа и при разкопките намира иконата на Св. Георги, която в днешни дни е изложена на поклонение.
Потребителите и персоналът се поклониха в църквата на манастира и запалиха свещички за здраве и благоденствие на всички.
Разходката продължи с посещение на парка в град Гоце Делчев, където потребителите похапнаха сред красивата природа, информират от Симитли.
Следваща спирка бе село Добърско, Разложко с посещение на църквата, която е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО и е обявена за национален паметник на културата – един от 100-те национални туристически обекта.
В двора на храма има аязмо, чиято вода според легендите е лековита.
Всички екскурзианти бяха изключително доволни и изпълнени с положителни емоции и впечатления.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов