Избрани Новини

Грешна сигнализация е причина за трагедията с влака?

Колеги на машинистите не вярват да е човешка грешка

Не човешка грешка, а проблеми на пътя са причината за тежкия влаков инцидент на гара Калояновец от миналата събота.

Това разказа по Нова телевизия близък приятел и колега на оцелелият машинист от катастрофата.

Петър Бръснаров, който също е машинист като оцелелия си колега Христо Тиляшев, обясни, че вината за трагедията по никакъв начин не е на машинистите. Бръснаров разказа за инцидента, след като разговарял с Тиляшев.

Въпреки че участъкът преди гара Калояновец е нов и влакът може да се движи със 120 км/ч, композицията се е движила със 100 км/ч в час заради проблеми на пътя. На 300 метра преди предупредителния сигнал са разположени табели, които обозначават неговото наличие.

Той е показвал зелена светлина, което означава, че влакът може да продължи да се движи със същата скорост без да намалява, защото няма да се отклонява.

1 км по-надолу е входният сигнал, който за изненада на двамата машинисти е светел за отклонение. В този момент машинистите задействали екстрено спирачките и в момента, в който навлезли в отклонението, влакът дерайлирал.

Според Бръснаров вината върху машинистите е хвърлена неправилно. По негови думи оцелелият му колега не говори пред медии, тъй като има разпореждане на БДЖ техни служители да не дават интервюта.

Засега официалната версия е, че трагедията е причинена поради несъобразена скорост вследствие на човешка грешка.

Никой от колегите машинисти не вярва на тази версия, подчерта Петър Бръснаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов