Избрани Новини

80 тютюнопроизводители в колективен иск срещу държавата

Близо 80 тютюнопроизводители от страната заведоха колективен иск срещу държавата

Всеки момент ще бъде насрочена дата на делото, което тютюнджии от Неврокопския край, Кърджали, Хасково и Свиленград водят в Административен съд – София, пише "Стандарт".

Те са недоволни от разпределението на средствата в сектора. Земеделците се отказаха от протести и блокади на пътища и граници и решиха да търсят правата си в съда. Според тях не е справедлив начинът, по който е определено кой колко пари да получи от допълнителните 100 милиона лева, отпуснати от правителството. Става въпрос за средствата за сортовата група „Басми". За под 2 тона продукция се дадоха по 3 лева на килограм, а за над 2 тона реколта – по 2,04 лева.

„Тези, които работят по-малко, ще получат повече. Тези, които се трудят повече, ще вземат по-малко. Това е абсурд, никъде го няма", твърдят тютюнопроизводителят от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Според тях не е спазена нотификацията на Европейския съюз за разпределение на въпросните средства и е приложен двоен стандарт. Убедени са, че на всички трябва да се дадат еднакви доплащания. А сега са ощетени хиляди тютюнопроизводители в цялата страна.

„Представляваме интересите и правата на 1800 тютюнопроизводители в България. Вярвам, че ще спечелим делото в съда. В противен случай ще стигнем и до Страсбург", категоричен е Сабахлъков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов