Избрани Новини

Георги Първанов: Не искаме мачкаща държава, а такава, която се грижи за всеки

Новините

31-08-2014, 16:19

Снимка:

Августина Самарджиева

Автор:

Августина Самарджиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

АБВ регистрира листата си в РИК Велико Търново

АБВ регистрираха листата си в РИК Стара Загора

Георги Първанов: Политическата система в България е в застой

Георги Първанов: Коалиция между АБВ и БСП не може да има

Румен Петков представи кандидат-депутатската листана АБВ в Добричкия регион

Николина Чакърдъкова: Липсата на здрав морал ни доведе до тук

Георги Първанов няма да участва в кандидат-депутатските листи на АБВ

Първанов: Ще се занимавам с политика, но не като депутат

Първанов, Калфин и Пантев - утре във Велико Търново за представяне на листата на АБВ

Първанов и проф. Пантев ще разискват "Отношенията България-Русия" в Плевен

Първанов в Бургас: Нека оттук започне политическа промяна

Георги Първанов ще представи водача на листата в Стара Загора

Николина Чакардъкова влиза в партията на Първанов

Георги Първанов: АБВ може да бъде перспективата на българската политика

АБВ ще представи визията си за предизборната кампания

Това заяви лидерът на ПП АБВ в Благоевград

"Очаквам една интересна предизборна надпревара. Моето послание е всички да заложат на сигурното, на автентичните кандидати - тези, които изразяват най-добре идеите и принципите на македонското. Мисля, че Николина Чакърдъкова стои най-близо до представата на хората от Пиринския край. Освен това АБВ идват заредени с идеи, с ясна позиция по много въпроси, свързани с държавното устройство и с  политическия модел и, разбира се, в икономическата и социалната сфера. Ще имаме специфични послания към Благоевград и региона."

С тези думи започна срещата на президента /2002-2012/ и председател на АБВ Георги Първанов с гражданите на града в сградата на читалището.

Сред основните идеи на партията експрезидентът постави искането за президентска република и мажоритарен вот. По неговите думи, това е и сред основните предпоставки да бъде поканена за водач на МИР-Благоевград Николина Чакърдъкова, която може да бъде определено като най-големия авторитет в Пиринския край.

Той не пропусна да вземе отношение и по наболелия проблем, който разбуни духовете в Благоевград в последно време, а именно преименуването на града.

"Виждам, че отново се разгаря темата за преименуването на града. Ако този дебат върви, с удоволствие и аргументи аз съм готов по всяко време на денонощието да го обсъдя с всеки, който иска. Категорично ще отклонявам всички опити да се смени името на града. Не съм съгласен с това, че изкарват Димитър Благоев нихилист. Нека оставим историята на историците. Това е тема, по която трябва веднъж завинаги да се чуят аргументите и да се сложи край.", категоричен бе експрезидентът.

На въпрос от медиите за евентуално влизане в поредното Народно събрание за какво ще настояват депутатите на АБВ председателят на партията Георги Първанов отговори, че от партията имат 121 искания и идеи. Колкото и да са представителите на партията, лидерът заяви, че имат ясна платформа както за политическия модел, така и за икономическия. Той не пропусна да отбележи, че настояват за сериозна реформа в сферата на доходите, изготвена от експерти начело с Ивайло Калфин. "Ние ще настояваме за отпадане на плоския данък, за едно прогресивно облагане и за една цялостна реформа на данъчната система."

Експрезидентът бе попитан и как определя гласоподавателят и има ли той зрелостта да преценява кое е най-доброто. Този въпрос Георги Първанов посрещна с усмивка и определи избирателя като такъв, който се формира съобразно предложенията, политиките и личностите на всяка кампания. В допълнение на своя отговор лидерът на АБВ отправи апел към хората: "Не се поддавайте на изкушението някой да ви купи вота с 30 или 50 лева. И след това да съжалявате цял един мандат. Изберете хората, които ще защитят вашия интерес, защото сега се решава бъдещето на България!".

Георги Първанов даде за пример Благоевград, където има най-малко две теми, по които може да се разгърне национален дебат. Според него първата е каква вътрешна политика се прави. А другата е темата за отношенията ни с Русия.

"Присъствието на Кристиан Вигенин налага този дебат. Има своя център и тук в Благоевград и региона, защото по този въпрос българинът е много чувствителен. Ние не можем да си позволим да бъдем ястреби в отношенията с Русия. Не само, защото българинът помни кой го е освободил, а и защото това го изискват прагматичните ни и съвременни взаимноизгодни отношения като се започне от икономическата сфера и се свърши с духовните отношения.".

Лидерът на партията не остана безразличен и към журналистическия въпрос: "Михаил Миков пита кое му е лявото на АБВ?". Отговорът на лидерът на партията беше неочакван за медиите. Георги Първанов попита кое му е лявото на БСП и на "Позитано" 20. В тази връзка не пропусна да отбележи, че партията иска отпадане на плоския данък, което така и не се случва. "Сега ще видим какво ще бъде оправданието. Нека да прочете малко г-н Миков, защото аз още не съм прочел платформата на БСП. Те я търкалят цял месец, а нашата е готова от един месец. Като е готов ще дойде да се изпитаме! ", шеговито заключи експрезидентът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов