Избрани Новини

Син език "залива" и Благоевградско

Фермерите в Пиринско готвят протести

Син език мори от 2-3 седмици животните в Пиринско, в община Благоевград заразата се разпространява мълниеносно и животновъдите не знаят какво да правят и от кого да търсят помощ, съобщава strum. Ветеринарите са вдигнали ръце, държавата не реагира, а ние загиваме, истински притеснен е благоевградчанинът Славейко Костадинов, който има стадо с 400 овци и десетина крави във фермата си в село Дъбрава.

На животинския пазар край Благоевград вчера всички стопани били като попарени заради новата напаст, мнозина си признали, че си мълчат, въпреки че имат болни животни, защото, ако се разбере, ще изгубят клиенти и за здравите. Докторите изписват антибиотици, но вдигат рамене, като си признават, че не знаят как да пресекат заразата, трети път давам по 120 лв. и нищо, 10 овце ми умряха, 20-ина са заразени, една успях да спася, но и тя остава саката, не се знае ще може ли да ражда и млекодава, или не, ядосва се Костадинов.

Гневът на фермерите е заради бездействието на държавата. "Днес четох, че са отпуснати 1,9 млн. лева, но как и кога тези пари ще стигнат до нас, никой не казва, а ветеринарите не знаят", разкрива болката на десетки животновъди благоевградчанинът. "Тази зараза ще ни довърши, със сигурност знам, че са "пламнали" стада в Хърсово, Дъбрава, в Габрово на едно момче кравите му са болни, ходи като болен, в Покровник също се оплакаха колеги, страшно е! Обаждат ми се фермери и от Капатово, Припечене, Генерал Тодоров, уплашени, питат какво да правят, но и аз рецепта нямам", ядосва се стопанинът. Той недоумява кога ще се бори държавата с бедствието по животните, които ще измрат, докато някакви лекарства стигнат до тях. "Чухме, че в Турция има ваксина, значи там държавата може да помага на стопаните, а нашата какво, мащеха ли ни е, та не я е грижа за нас?!", риторично пита Костадинов и признава, че обмислят с колегите му да съберат помежду си пари и да внесат такава ваксина от Турция, за да спасят стадата си. Заради обяснението, че заразата се предава от комари, животновъдите всеки ден пръскат стопанствата си с препарати за дезинфекция, но ефектът клони към нулата.

Мъртвите животни са принудени да загребват, защото най-близкият екарисаж е във Варна, а за да ги закарат дотам, трябва да наемат хладилни коли. Фермерите в Пиринско готвят протести, искат да бъдат чути и държавата да не си заравя главата в пясъка в очакване да премине поредното бедствие, а да се намеси и да помогне на хората да спасят поминъка си.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов