Избрани Новини

Четиридневна програма за 1000 г. от смъртта на цар Самуил

Министерството на Културата и БАН организират редица изложби и конференции

От 6 до 9 октомври ще се състои кулминацията на програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на великия български държавник цар Самуил, съобщава Министерството на културата.

На 6 октомври министърът на културата, доц. д-р Мартин Иванов, ще се включи в държавната делегация, оглавявана от президента Плевнелиев, която ще посети Солун, за да положи венци пред костите и плащеницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура.

В същия ден в 10:00 ч. в Централната сграда на Българската академия на науките, се открива Международната научна конференция, посветена на живота на цар Самуил.

Час по-рано, в 9:00 ч., пак там, ще бъде открита изложбата „Църквата в Самуилова България. Корени и наследство".

В същия ден, от 13:10 ч. ще се състои поклонение и полагане на венец пред паметника на Самуиловите войни в София.

От 17:30 ч. до църквата „Света София" в столицата, министър Иванов ще присъства на освещаване на мястото и полагане на основния камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който ще бъде издигнат през ноември.

От 17:45 ч., министърът ще присъства на заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски“ в памет на великия българския цар.

От 19:00 ч., министър Иванов ще вземе участие във Възпоменателната вечер, посветена на годишнината, с концерт на църковна музика в Аулата на Софийския университет, която ще се състои в рамките на международната научна конференция, организирана от БАН.

На 7 октомври от 18:00 ч., културният министър ще присъства на откриването на изложбата „Цар Самуил в битка за България“, организирана от НАИМ. На следващия ден от 19:00 ч., Националният музей на българското изобразително изкуство ще открие в Националната художествена галерия в София, изложбата „Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници“.

На 9 октомври събитията ще се пренесат в Петрич.

От 9:30 ч. ще бъде проведена научна конференция с участието на БАН и Македонския научен институт, а от 18:00 ч. - исторически спектакъл „Неослепена памет" в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ и последваща тържествена заря-проверка с участието на Националната гвардейска част.

За организацията на отбелязването на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил още в края на 2013 г., бе сформиран Национален комитет, председателстван от премиера на България и със заместник-председатели: министърът на културата, министърът на образованието и науката и председателят на БАН, предава „Стандарт“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов