Избрани Новини

С информационна кампания отбелязваме Европейския ден за борба с трафика на хора

В Благоевград стартира информационна кампания по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора

Тя е организирана от Местната комисия за борба с трафика на хора и ще продължи до 10 декември – Световния ден на човешките права. В Европа Денят за борба с трафика на хора се отбелязва от 2007 г. 

Движеща сила на информационните инициативи ще бъдат учениците, студентите и младите хора в града. Студенти от Факултета по изкуствата при ЮЗУ със специалности „Филмова и телевизионна режисура”, „Филмово и телевизионно операторство”, „Филмов и телевизионен монтаж”, „Актьорско майсторство” и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство” с ментор д-р Ирина Китова ще  се включат активно в проявите. Те са поели и ангажимента да изработят лого и слоган на превенционно-информационните материали за шест от местните комисии за борба с трафика на хора в България – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик и Сливен.

Специално изработени тениски и чанти  ще получат младите хора, които се включат в информационните часове на доброволците. Дейностите са в рамките на превенционно-информационната кампания на Националната комисия за борба с трафика на хора под мотото „НЕ Е ЗА ПРОДАН/NOT FOR SALE!”

В цяла Европа на 18 октомври се провеждат различни инициативи, които имат за цел да насочат вниманието към трафика на хора и общите усилия на всички страни в борбата с това престъпление.   

Един от най-добрите начини да се предпазим от това зловещо явление е информираността. Когато знаеш какво е „трафик на хора“, какво може да ти се случи, кое е най-характерното за това престъпление, как можеш да се измъкнеш от такава ситуация или да помогнеш на човек в беда, тогава лесно можеш да предпазиш себе си и близките си. Трафикантите често предлагат лесни решения и изпълнение на мечтите за по-добър живот. Лесният път обаче не винаги е правилният път. Затова към подобни предложения трябва да се отнасяме резервирано, да ги обсъждаме с близките хора, да проверяваме достоверността им. Така ще си спестим редица неприятности, които нерядко оставят траен отпечатък върху живота ни години наред.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов