Избрани Новини

Мария Габриел призова Специалния представител на ЕС за правта на човека за внимание към проблеми в Пакистан и Египет

Ангажиментът към човешките права по света остава важна част от външните отношения на ЕС, заяви евродепутатът

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел участва в дебата на Комисията по външна политика на Европейския парламент със специалния представител на ЕС за правата на човека Ставрос Ламбринидис по повод последните му посещения в Египет и Пакистан.
Ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка Мария Габриел привлече вниманието на Ламбринидис към образованието в Пакистан. „Искам да подчертая, че ЕС следва да насърчава достъпа на момичетата не само до основно, но и до средно образование. Всички се надяваме, че Нобеловата награда за мир за младото пакистанско момиче Малала Юсуфзай ще окаже положително въздействие за правата на момичетата в Пакистан и в целия свят”, подчерта Мария Габриел и попита какви мерки са приложени от Пакистан и какви стимули от страна на ЕС за постигането на тази цел.

В отговор Ставрос Ламбринидис посочи, че Съюзът работи за подобряване на достъпа на момичетата до образование и добави, че действията са свързани с участници като ООН, но и все повече частни партньори, като например текстилния сектор, който оценява предимствата на квалифицираната работна ръка.
По отношение ситуацията  с правата на човека в Египет, българският евродепутат Мария Габриел повдигна два въпроса пред Ламбринидис: за капацитета на настоящата съдебна система на Египет за ефективна борба с безнаказаността и за положението на мигрантите. „От една страна е ситуацията с бежанците от Сирия и Газа, които по силата на международното право не трябва да бъдат връщани. От друга страна е ситуацията с африканските мигранти, които са жертви на мрежите за трафик на хора и биват измъчвани в Синайската пустиня”, посочи Мария Габриел, поставяйки въпроса какви са прилаганите механизми, за да може едновременно да се спази международното право и да се избегне дестабилизацията на Египет.
Специалният представител на ЕС за правата на човека заяви, че ролята на Съюза е преди всичко да поставя въпроса в рамките на политическото сътрудничество с Египет, но конкретен отговор няма. Той допълни, че гражданското общество продължава да играе основна роля по този въпрос, и че ЕС може да отговори на тази нужда индиректно, като окаже подкрепа на гражданското общество.

В заключение Мария Габриел от ГЕРБ подчерта, че ангажиментът към човешките права по света остава важна част от външните отношения на ЕС и е необходимо повишаване на видимостта на действията на Съюза в този контекст. "Надявам се, че с новата Европейска комисия и новият Върховен представител на ЕС Федерика Могерини, образът на ЕС като защитник на човешките права ще бъде допълнително затвърден”, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов