Избрани Новини

Работодател съди магазинерка за невърнати вересии

Работодател даде на съд магазинерка заради невърнати вересии, но жената почина и процесът продължи срещу нейните наследници

Потребителска кооперация „Македония“, известна повече под името РПК - Симитли, завела иск срещу Илинка Станкова след установени липси в магазина в село Градево.

При изненадващата ревизия, извършена на 17-и септември 2009 г., тя била начетена със сумата от 4010 лв., колкото била продажната стойност на хранителните продукти. Магазинерката обяснила, че 2100 лв. са от вересии на хора от селото, но за другите 2000 лв. не била наясно къде е отишла стоката. След като се запознала с ревизионния акт, магазинерката подписала декларация, че носи лична отговорност за парите, но ще ги върне до 3 месеца, като вземе заем или пък като се удържат от заплатата й, пише struma.bg.

По същото време кмет на село Градево бил нейният съпруг Александър Станков. На няколко вноски тя погасила 1036 лв., но през 2010 г. спряла плащанията и председателят на РПК - Симитли Страхил Христов направил две неща - подписал заповед за уволнение на магазинерката, а след време завел съдебен иск за 3000 лв. за вреди, причинени при отчетническа дейност.

Делото е заведено по чл. 207, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда, съгласно който „работник или служител, на когото е възложено като трудово задължение да събира, съхранява, разходва или отчита парични или материални ценности, отговаря спрямо работодателя за липси - в пълен размер заедно със законните лихви от деня на причиняване на щетата или от деня на нейното откриване”, обясни адвокат Васил Поповски, юристът на РПК - Симитли.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов