Избрани Новини

Летящо килимче? А защо не летяща кола!

Словакът Щефан Клайн изобретил кола - самолет

Защо ли колите да не могат да летят – над задръстванията, над пропилените часове в ненужно чакане, напразно боботене на двигателя и излишно замърсяване на и без това замърсения въздух в градовете? Децата непрекъснато си задават подобни въпроси. Щефан Клайн също го правел като дете. Но продължил да се пита и след това. И не само се питал, ами го постигнал.

За 25 години словакът успял да създаде летящ автомобил. Новото превозно средство е колкото кола, толкова и самолет. Затова си има и два волана. Размахът на крилете му е 8 метра, тежи 450 килограма и с едно зареждане може да изминава 700 километра.

Щефан Клайн: "Работихме по няколко проекта, имаше няколко прототипа, и сега представяме един реален модел. Аз го изпробвах като пилот и мога да ви уверя, че се "държа" напълно нормално като самолет, фантастично, както във въздуха, така и на земята."

Ако летящият автомобил се движи като обикновена кола, тогава с 8 литра гориво може да измине 100 километра. Разходът в небето е по - голям. За 100 километра ще са необходими около 15 литра. Щефан Клайн е убеден, че скоро ще настъпи транспортна революция. Ще се появяват нови превозни средства, с които ще спестява много време и гориво.

Щефан Клайн: "Не искаме да правим летяща кола или пък наземен самолет. Искаме това да бъде една нова категория транспорт. Искаме да създадем ново транспортно средство, което да има възможност да се движи, както по пътищата, така и във въздуха."

И това ще се случи съвсем скоро, убеден е словашкият изобретател. Летящите коли просто ще изместят малките самолети. Новото превозно средство ще промени и инфраструктурата. Край големите градове ще се появят малки писти за летящите автомобили.

Юрай Вакулик: "Според най - оптимистичната прогноза продажбата на това превозно средство може да започне през 2016 - 2017. Но все още има много неизвестни. Предстоят много тестове. Трябва се подобрят техническите параметри. Трябва да подобрим и дизайна. Но най - вече ще насочим нашите усилията за получаване на сертификат за самолет и кола едновременно."

Най - голямото предизвикателство остава трансформирането от кола в самолет и обратно. Необходима е 200 метрова писта. Но Клайн е убеден, че ще се справи и с тази трудност. Просто ще продължи да следва детската си мечта. Не го прави, защото и порасналите  момчета имат нужда от играчки, а защото летящите коли са необходимост, възможност да се придвижиш от точка А до точка Б, без да попадаш в задръствания, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов