Избрани Новини

НАП, МВР и Агенция „Митници“ проверяват ведомствени бензиностанции

Законовото изискване е обектите да бъдат оборудвани с нивомерни системи с връзка с НАП

НАП, МВР и Агенция „Митници“ започнаха съвместни проверки във т.нар. ведомствени бензиностанции. Проверките са повод за влязлото в сила от началото на годината законово изискване обектите да бъдат оборудвани с нивомерни системи с връзка с НАП.

Всички бензиностанции, които продават горива на дребно на граждани и фирми са задължени да подават електронно информация за количествата горива в резервоарите и финансови данни за продажбите в реално време от повече от две години. За ведомствените бензиностанции досега не съществуваше подобно изискване, но в НАП са получени десетки сигнали, че в тези обекти се продават горива в нарушение на закона.

Търговията с горива бе идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на данъчните щети в бранша. През 2014 г. бе пусната в експлоатация и електронната система „Контрол на горивата“, чрез която НАП и митниците следят движението на всички горива на територията на страната.

Съвместните проверяващи екипи ще съставят актове за нарушения на онези обекти, в които все още няма изградена свързаност с финансовите служби и ще запечатват горивните резервоари, но ако в срока между съставянето на акта и издаването на наказателното постановление собственикът на бензиностанцията внедри работеща нивомерна система, санкция няма да бъде наложена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов