Избрани Новини

Отбелязваме Международен ден на митниците и митническия служител

Митницата е държавна институция, която контролира вноса, износа и транзита на стоки

Митницата е държавна институция, която контролира вноса, износа и транзита на стоки на територията на отделна държава и внася дължимите митни сборове в държавния бюджет.

Към 2004 г. над 40% от приходите в републиканския бюджет на България се събират от митническата администрация.

Български митници

Българската митническа администрация е създадена през 1879 г. и е една от най-старите държавни институции в България. Понастоящем тя е централизирана система, в която работят 3337 души, структурно разпределени в Централно митническо управление, 11 митници и 66 митнически бюра и пунктове. Събира 45 % от данъчните приходи в държавния бюджет в т.ч. традиционните собствени ресурси и ДДС на границата. От години е на едно от първите три места сред митническите администрации в Европа по брой разкрития и по задържани количества хероин по т. нар. “Балкански път”. От 1973 г. е активен член на Световната митническа организация.

Мисията на митническата администрация се определя от развитието на обществото, от неговите повишаващи се изисквания към създаване на оптимална икономическа среда обусловена от либерална и ефективна търговска политика. Едновременно с това обществото изисква от митническата администрация да защитава достиженията му като се противопоставя ефективно на нарушенията и престъпленията спрямо фискалните интереси, културното наследство и интелектуалните продукти и да защитава живота и здравето на гражданите.

Нейни отговорности са:

да облекчи функционирането на пазара,

да осигури правилното прилагане на политиките на Европейския съюз,

да осигури контрол на външните граници,

да защитава обществото от опасни стоки,

да прилага коректно Общата митническа тарифа, Общата система за преференциите, антидъмпинговите и други мерки, които са основни за функционирането на общата европейска икономика.

Основна функция на митническата администрация е събирането на митни сборове и други държавни вземания от нейна компетентност. Българската митническа администрация съдейства за опазване на културното наследство и за защита правата върху интелектуалната собственост. Администрацията събира и анализира статистически данни по международната търговия, участва в разработването и изпълнението на международните договори, които се отнасят до митническата дейност и осъществява международните митнически връзки./bg.wikipedia.org



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов