Избрани Новини

"Банскофилмфест" идва в София

София Лайф

02-02-2015, 10:51

Снимка:

Дневник

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

За 14-и път! "Банско Филм Фест" започва

120 филма от пет континента на Банско филм фест

Най-добрите филми за 2014 г. ще гостуват в столицата от днес до четвъртък

Най-добрите филми от последното издание на "Банскофилмфест" ще гостуват в София от днес до четвъртък.

Наградените ленти ще бъдат излъчени в залата на Полския институт в София (ул. "Веслец" 12). В програмата са включени и още няколко филма от фестивала, като общо ще бъдат показани 16 филма. Началото всяка вечер е в 18.30 часа, информира Дневник.

Днес програмата започва ударно. След връчването на награди на филми победители, от 19 часа ще бъде показан носителят на Голямата награда на "Банскофилмфест 2014" "Гласове от тундрата" (Холандия, 2013, Едвин Тромелен, Пол Енкелаар, 66 минути).

Филмът разказва за опитите за запазване на уникалния език на юкагирите от тундрата - номадите, отглеждащи северни елени в Североизточен Сибир, отвъд Северния полярен кръг. Шестдесет и трима от тях все още говорят юкагирски - уникално музикален език, който става мелодия, когато се разказват историите на юкагирската традиция.

Лингвистът от Амстердам Сесилия Оде, често посещава отдалечения район, техен дом, за да улови езика им и да го запази за поколенията. Тежко заболяване заплашва да прекрати нейните пътувания, но период на подобрение на здравето ѝ дава шанс да се завърне към земята на юкагирите още веднъж. Може би за последно.

В 20 часа ще бъде излъчен носителят на Специалната награда на журито "Пазителката на планините" (САЩ, 2013 Алисън Ото, 24 минути).

Във вторник програмата започва в 18.30 часа с носителя на наградата на младежкото жури "Сляпо доверие" (Словакия, 2013, Растислав Хатяр, 32 минути), следван от едночасовия филм на Боян Петров с режисьор Жоро Торнев "3х8000", посветен на успехите на Петров през миналата година.

След това ще бъдат показани "Ледопад" (Швейцария, 2014, Йозеф Ареди, 5 минути) и "Алпинистите от Закопане" (Полша, 2014, Йежи Порембски, 60 минути).

Входът е 4 лева на ден или 12 лева за цялата панорама, а пълната програма може да бъде намерена на сайта на фестивала.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов