Избрани Новини

Глоби от по 5000 лева отнесоха търговци на защитени птици

Хванаха ги при проверка на РИОСВ на Руския пазар

Двама търговци от Руския пазар са глобени с до 5 хиляди лева заради продажба на защитени птици, съобщиха от РИОСВ – Пловдив. Експерти на инспекцията и екипи на Трето РУ - Пловдив, проведоха съвместна акция в неделя, 1 февруари. Проверяващите са констатирали нарушения, свързани със Закона за биологичното разнообразие.

При акцията са конфискувани общо 16 вида защитени птици -  които 5 кардарини, 1 черешарка, 1 голям синигер, 1 черен синигер, 2 червеногръдки и 6 елхови скатии заедно с клетките. Всички птици са пуснати на свобода в околностите на Пловдив.

Съставени са два акта на нарушителите. Освен глобите търговците ще трябва да заплатят обезщетение в размер на 40 лева за всеки брой защитен вид.

Според Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване; унищожаването или вземането на яйца, както и разрушаването или преместването на гнезда; притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с тях, а също – препарирането, притежанието, пренасянето и износа им извън граница. 

От РИОСВ – Пловдив са категорични, че проверките ще продължат както на пазарите, така и в околностите на града, където се извършва незаконен улов на защитени видове птици.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов