Избрани Новини

Разбиват 10-тонна скала от подпорната стена до Античния театър

Каменните късове все още висят опасно над къщите

Втори ден пожарникарите от пловдивския аварийно-спасителен отряд обезопасяват надвисналата подпорна стена  на Античния театър  до Биологическия факултет.  

След като вчера бяха разчисетни по-грубите отломки,  днес започна разбиването  близо 10-тонния къс от рухналата  стена,  който опасно виси над  къщите в подножието на скалите. Засега  бетонната маса с обем от около 4 кубически  метра се е свлякла до ръба на тепето, но поради рехавата почва  под нея,  дори малък дъжд би предизвикал  безконтролното и пропадане върху  съседните къщи,  разказа  ръководителят на  авариния екип Димитър Бришимов.  

От 9 ч.сутринта  пожарникари-алпинисти със специална подготовка започнаха да се спускат, привързани с въжета за да разкъртват едрите камъни.  Двама души с  пробивни машини разбиват бетонната конструкция на рухналата стена. Най-важното е да не се допусне сличане на едрите отломки,  добави  началник Бришимов, показвайки  кък по специално приготвен улей те се спускат до площадка на  ул. "Рилски метох" в подножието на склона. 

Следобед  в разчистването  ще се включи и доброволческият отряд. Работата само за разбиването на  рухналата стена  ще отнеме  най-малко два дни,  след което сичко трябва да се почисти от камъните, обясни  шефът на аварийната група пожарникари.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов