Избрани Новини

Погрижете се за безопасността си по време на великденските празници

Следвайте съветите на опитните полицаи

Районните  управления  на МВР в страната ще осъществяват засилени мерки за гарантиране сигурността, спокойствието на гражданите и опазването на обществения ред по време на  предстоящите Великденски празници.
За да не бъдат помрачени празниците, гражданите също могат да се погрижат за своята безопасност, допълват от полицията, като дават и съвети за това:
ПРИ ПРОДАЖБАТА НА ЖИВОТНИ препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни при установяване на контакти с търговци, които посещават домовете им под предлог, че изкупуват животни. Не са редки случаите, в които оглеждат имотите и след ден-две ги обират. При съмнение да се запишат имената на купувача и номерата на колата, с която са пристигнали. Не бива непознати лица сами да се оставят в имота, както и в стопанските постройки при животните.  Ако сте жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел.112.
ВНИМАВАЙТЕ ЗА ДЖЕБЧИИ, те използват събирането на много хора около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задния джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
ПРИ ОТСЪСТВИЕ ОТ ДОМА вземете  мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени,  помолете съседи да наглеждат дома ви.
ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ НА ПЪТ с личния си автомобил  се уверете, че е подготвен и в техническа изправност. Нека  шофира най-опитният водач. Натовареният трафик по време на празниците не е подходящ момент за усъвършенстване на неопитните водачи. В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.
Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от градовете  в петък и към градовете  – в следобедните часове на втория ден на Великден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания, спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани, информират от полицията, цитирани от zadupnitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов