Избрани Новини

Протестът в Гърмен може да се пренесе в столицата

Протестиращите дадоха срок за събаряне на постройките до 18 юли

Срокът за събаряне на незаконните постройки в ромската махала в село Марчево е до 18 юли 2015 г. "Ако дотогава строежите не бъдат премахнати, протестът ще се пренесе на жълтите  павета", каза кметът на общината Минка Капитанова, цитирана от Дарик. 

Тя поясни, че днес по време на протеста, хората са били чути, но процесът по събаряне изисква технологично време.
От ОД МВР - Благоевград отрекоха в Гърмен да има ескалация на напрежението и да се е стигнало до сблъсъци. "Протестът премина при добър обществен ред, не са допуснати  ексцесии. Една част от протестиращите са се отправили към квартал  "Кремиковци", някои са останали на площада, а трети са се разотишли",  каза говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова.

Днес в  Гърмен се събраха хора от Цяла България и поставиха исканията си за спазване на реда и премахване на незаконните постройки в общината.

Протестите срещу незаконните постройки в ромския квартал  "Кремиковци" продължават вече 10 дни. Напрежението там ескалира заради пусната силна музика от няколко роми, които след като бяха приканени да я  намалят, налетяха на бой на местни жители. Всяка вечер в общината се провежда мирен протест, с искане за премахване на незаконните постройки и изселване на роми, живеещи незаконно в общината.
В неделя  вечерта част от ромите започнаха да събарят незаконните постройки.  Действията им са в резултат от повторно изпратените покани за доброволно премахване на незаконните постройки землището "Падарката" в село Марчево.
Още през 2012 година са издадени 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в землище на Марчево. На извършителите на незаконните строежи са връчени покани за доброволно изпълнение, включително и чрез публикуване на съобщения на интернет страницата на ДНСК. Общината обяви процедура за насрочване на търг за закупуване на  парцели на цена е 1,10 лева за кв. м.
По мнение на част от  управляващите самият конфликт тлее от години, заради многото незаконни постройки в квартал „Кремиковци” в селото. По официални данни те  са 129 на брой.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов