Избрани Новини

Подпорна стена за 7 млн лева ще пази селище на 8000 години от АМ "Струма"

АПИ вече е започнала процедура за изготвянето на технически проект

Близо 7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на подпорна стена на автомагистрала “Струма”, която да опазва неолитното селище край Мурсалево. Агенция “Пътна инфраструктура” вече е започнала процедура за изготвянето на технически проект и избор на изпълнител. Целта на съоръжението ще бъде да пази от природни бедствия бъдещия уникален Музей на открито край Лот 2 от автомагистралата. Подпорната бетонна стена в отсечката Дупница – Благоевград ще бъде висока 7 метра. Предвижда се да бъде изградена за около 4 месеца.

Проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН: “Ще бъде покрита с дървена конструкция и до стената ще има отточна траншея, която ще събира водата, за да не се наводняват останките от селищетето.”

Част от селището ще може да бъде видяно от магистрала „Струма”. Находката ще бъде достъпна за посетители, тъй като след приключването на арехологическите проучвания селището ще бъде превърнато в уникален праисторически музей.

Проф. Васил Николов от Националния археологически институт с музей към БАН: “Ще могат да видят останки от къщи на около 8 хил. години. Това са двуетажни къщи, цялото селище е било построено с двуетажни къщи – нещо, което за първи път в Европа се констатира, къщите са били преднамерено изгорени в пожар и съответно останките им по този начин са довели консервирани и ние сега можем да възстановим вида и приблизително височината на къщите.”

Археолозите завършват изследванията си в края на месеца. Срокът за завършването на близо 37-километровия участък от Дупница до Благоевград е краят на октомври 2015 г., съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов