Избрани Новини

Отлив на гръцки клиенти отчитат търговците в Сандански

Курортът се посещава най-вече от гръцки пенсионери

Отлив на гръцки посетители отчитат търговците в Сандански, въпреки появилата се информация, че през последните дни гърци масово се запасяват с хранителни продукти от курорта. Служителите в местните чейндж бюра също казват, че рядко гърци обменят валута при тях. Туроператорите са категорични, че курортът се посещава най-вече от гръцки пенсионери, които са дошли на екскурзия.

Анастасия Василева е управител на хранителен магазин в Сандански, който е посещаван от гърци. Жената казва, че няма истина в твърденията, че потреблението се е засилило заради усложнената икономическа обстановка в южната ни съседка, а дори напротив – все по-рядко гърци идват в курорта, за да пазаруват.

Анастасия Василева – управител на магазин:  “Няма такива, които да идват купуват, да презапасяват хранителни продукти. Дори тяхното потребление стигна нивото на българина – половинка кашкавал, половинка сирене, половин пръчка кашкавал. Няма никакво движение.”

Именно заради липсата на гърци последните месеци, търговците в Сандански казват, че търпят големи загуби.

Румен Джамбазов – собственик на магазин: “Няма ги просто. Ни по магазините, ни по ресторантите, ни по хотелите, просто няма гърци. Ето, може да погледнете улицата – тя е празна, въобще няма гръцка реч.”

Очакванията на икономисти са, че гърци ще започнат да идват в Сандански, за да теглят пари заради наложената забрана, според която те не могат да получат повече от 60 евро от банкомат в южната ни съседка. Засега обаче местните не са забелязали такова нещо.

Въпреки появилата се информация, че през последните няколко седмици гърци масово идват в Сандански, където обменят български левове в евро, от чейндж бюрата казват, че подобна практика няма.

Туроператорите са категорични, че българите, които са решили да посетят Гърция, могат да пазаруват с български левове. Това се прави от години и сънародниците ни не трябва да имат притеснения в тази насока.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов