Избрани Новини

Ски зоната в Банско не е увредила, а е докарала нови биологични и ендемични видове

Това бе акцент на срещата за плана за управление на ПП "Пирин"

Повече от 200 представители на държавни институции, общини, кметове, депутати, неправителствени организации и жители на Банско, Разлог, Симитли и други населени места обсъдиха проекта за нов План за управление на Национален парк „Пирин", съобщава standartnews.com.

Основната констатация беше, че сега действащият план е остарял, рестриктивен и не отчита социално – икономическото, екологично и политическо развитие на страната след влизането ни в Европейския съюз и присъединяване към мрежата НАТУРА 2000, съобщиха от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите". Основен акцент на дискусията бе, че изграждането и развитието на туристическа и ски зона Банско не са увредили флората и фауната в парка. Проф. Александър Ташев заяви, че дори в Пирин са се появили нови биологични и ендемични видове. Горната граница на насажденията от бяла и черна мура се е качила с няколкостотин метра по-високо и в момента сред клековете образувания има фиданки на бяла и черна мура, които след десетина години ще се превърнат в нови горски масиви.

Кметовете на Разлог и Банско Красимир Герчев и Георги Икономов изказаха недоволството си  от определените от екипа по-малки туристически зони, отколкото са заявените на предходното обсъждане. Те наблегнаха на факта, че целият регион се развива благодарение на туризма. Евродепутатът от ГЕРБ, Андрей Новаков, заяви, че практика в Европейската комисия е намирането на баланс на различните интереси и че в плана категорично трябва да се включат исканията на кметовете и местните общности.

Кметът Герчев изрази и удовлетвореност от представения проектоплан за управление на Национален парк "Пирин" и по-конкретно от факта, че са взети в предвид основните стратегически документи на община Разлог – Общински план за развитие 2014 - 2020, Интегриран план за градско възстановяване и развити 2014-2020, Общ устройствен план. Всичко това дава предпоставка за развитие на туристическите зони Бетоловото, Кулиното и Предел, уточниха от пресцентъра на общината.

Финалният вид на проектоплана дава възможност да се работи в посока на подобряване на туристическото и икономическото развитие на региона, създаване на нови работни места и повишаване стандарта на живот. Всички бъдещи дейности, засягащи територията на НП „Пирин" ще продължат да бъдат съгласувани с Министерството на околната среда и водите и ще бъдат подлагани на дискутиране със заинтересованите страни, за да бъде спазено екологичното равновесие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов