Избрани Новини

Съдът потвърди дисциплинарно наказание на гл. асистент Мая Вуковска

Тя получава заповед за уволнение на 10 юни

Районен съд - Благоевград потвърди дисциплинарното наказание „предупреждение за уволнение” на гл. асистент по английски език в катедра „Международно право и международни отношения” на ЮЗУ Мая Вуковска, пише struma.bg. Тя е наказана със заповед на ректора проф. Иван Мирчев на 15 януари тази година заради нарушаване на трудовата дисциплина. При направени проверки в 3 различни дни се оказало, че преподавателката не е на работа и не води лекциите на студентите.

Мая Вуковска оспорва дисциплинарното наказание и твърди, че не е извършила нарушенията, като има обяснение за всеки един от трите дни. На 26 ноември миналата година е сляла упражненията на студентите от няколко групи на 3-ти курс „Международни отношения”, които са гледали филм на английски. На 27 ноември, когато е имала упражнение със студенти от 1 курс по „Европеистика“, дошли само двама и на практика не е успяла да проведе адекватно занятие, заради което ги е пуснала да си ходят, като им е дала задачи за вкъщи. На 10 декември - първият учебен ден след студентския празник 8-ми декември, студентите били заявили, че няма да идват на лекции. Така и станало, и асистентката не виждала смисъл да преподава в празна стая.

Тя признава, че имала и предишно наказание „забележка“, което й било наложено за това, че не е предала лично декларация в какви проекти е участвала, каква друга преподавателска дейност е извършвала, за да бъде индексирана заплатата й. Мая Вуковска има обяснения и по този случай - многото стъпала, които трябвало да изкачи. Тя не била съгласна със „забележката”, но не я обжалвала в съда, тъй като й се сторило твърде дребнаво. Тогава не подозирала как отношенията с работодателя й ще се влошат още повече и че това наказание по-късно ще бъде използвано срещу нея с цел да й се подготви дисциплинарно уволнение.

Отношението към нея се влошило най-вече след като на 2 октомври подала искова молба в съда срещу ректора на ЮЗУ за присъждане на обезщетение във връзка с претърпяната от нея злополука - паднала на мокър под в Учебен корпус №6. Мая Вуковска твърди, че колегите спрели да общуват с нея под страх от наказание, била непрекъснато следена и за най-малкото нарушение.

В хода на делото са разпитани свидетели от страна на ищцата и ответника. Съдия Габриела Тричкова отхвърля иска на Мая Вуковска и оставя в сила дисциплинарното наказание, като решението подлежи на обжалване.

Междувременно Мая Вуковска получава заповед за уволнение, която е издадена от ректора на ЮЗУ на 10 юни. Нарушенията са отново същите - 10-минутно закъснение за работа на 4 май, неуплътняване на работното време и преждевременно напускане. Тя е завела дело за уволнението си, което предстои да се гледа в съда. Делото за обезщетението от 42 464 лв., което иска за злополучното падане от 7 ноември 2013 г., е приключило и се очаква решение на съдията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов