Избрани Новини

Протест срещу безхаберието на институциите организират петрички села

Искат премахването на дървета до самия път Петрич-Първомай

Кметове и жители на петрички села излизат днес на протест, съобщават standartnews.com. Те негодуват от забавеното премахване на опасни дървета от двете страни на пътя Петрич – Първомай, които хем ограничават видимостта в района, хем се чупят и са предпоставка за тежки катастрофи.

„Целта на действията е да изразим общественото недоволство срещу безхаберието на отговорните институции. Още през номеври миналата година се взе решение от общински експерти за изрязването на ореховите дървета в тази пътна отсечка, на която са отнети в ПТП-та над 30 човешки живота. КАТ също се съгласи с тази констатация", заяви кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, който е сред организаторите на мирния протест. Протестиращите искали да блокират и шосето за Македония в района на село Първомай за времето от 09,00 до 09,30 часа и често падащите изсъхнали клони. Това обаче няма да се случи, след като не получили разрешение. Дори от полицията връчили на инициаторите предупредителни протоколи да не спират движението. В противен случай ще им бъдат съставени актове за административно нарушение – глоба.

„Писна ни да чакаме решение на проблема. От години алармираме отговорните институции, които не правят нищо. Дърветата са стари и изгнили, общо са над 150. Загиват много хора заради тях. Просто нямаш избор, колата излезе ли от пътя, се забива в някое от дърветата", каза още Кирил Стоянов. Той сподели, че по шосето се движат жители на десетки села, пътуват автобуси с ученици през учебно време. А при всеки по-силен вятър има опасност сух клон да се стовари върху кола и да вземе човешки живот. Такъв инцидент стана наскоро, размина се без ранени и пострадали. „Ако не се вземат мерки, ще продължим с протестите", допълни кметският управник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов