Избрани Новини

Изграждат депото за битови отпадъци край Бучино в края на 2015

Депото ще се строи на площ от 106 декара

Дейностите по изграждане на регионалното депо за битови отпадъци в село Бучино се очаква да стартират в края на 2015 година. Това стана ясно от провелата се среща между министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, градоначалника д-р Атанас Камбитов и кметовете на останалите четири общини, които ще бъдат обслужвани от системата за управление на отпадъци. Община Благоевград за пореден път бе подкрепена от МОСВ в усилията си за реализиране на депото и получи обещание за пълно съдействие.

По време на срещата беше уточнен графикът за следващите стъпки  по изграждане на депото. До 10 септември ще бъдат подготвени всички необходими документи, а до 10 октомври се очаква да бъде одобрена процедурата по ПУДООС, както и  да бъде издадено разрешително за строеж.

Първият етап, чиято стойност възлиза на около 11 млн. лева, включва изграждане на първа клетка на депото, инсталация за предварително сепариране на отпадъците, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, както и цялата им съпътстваща инфраструктура.

Вторият етап включва строежа на 2-ата клетка и рекултивацията на съществуващото сметище. Новото съоръжение ще преработва  отпадъците на пет общини- Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево и по този начин ще се гарантира, че всички постъпващи в него отпадъци ще могат да бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

По предварителен план се очаква депото да бъде готово до средата на 2016 година. Депото ще се строи на площадката на сега съществуващото сметище в с. Бучино и с. Българчево на площ от 106 дка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов