Избрани Новини

Кукери от Крупник събраха съседи и приятели на курбан

Бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза

Кукери, бабугери, мечки и мечкари седнаха на обща трапеза, посрещнаха съседи и приятели за общата веселба. Организаторите от кукерската група „Драката” нагостиха всички със седем казана курбан, който бе осветен от Отец Величко, информира simitli.info.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и ръководителят на групата Владимир Благоев запалиха свещ и опитаха от курбана, който  бе приготвен специално за празника. За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър с жива музика. Първото хоро поведоха най-малките членове на кукерската група и верни приятели на кукерството.

Кукерските курбани в края на лятото в Симитлийска община са повод за задружни събирания и обща веселба. Правят се през лятото, когато и повечето гастарбайтери са в отпуск и са си у дома. Правят се с даровете от Сурва и са знак на благодарност от кукерите към всеки, който на 1-ви януари е отворил дома си за кукерите да прогонят злото и орисат с добро.

В Крупник, както и във всички други населени места в общината, кукерството е застъпено като една от най-ревностно пазените традиции. Мераклиите дават хиляди левове за костюми, с които да покажат, че традицията е жива. Всяка година все повече млади хора започват да търсят пътя до изконната традиция - бабугерството. По-възрастните дават път на младите, за да може идните поколения да бъдат захранени с магията на празника.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов