Избрани Новини

И проверките не затвориха незаконните кариери в Сатовча

Местните са категорични - няма да спрат да копаят

Проверки за незаконен добив на облицовачни камъни започнаха в района на Сатовча. Три министерства изпратиха свои представители на място след разследване на bTV.

Само две законни кариери има в общината. Тръгваме към останалите. По време на проверката не намираме никого. Скалните късове, обаче, едва ли са дошли тук сами.

В село Долен местата за добив на каменни плочи са така направени край пътищата, че ако се изгуби човек в мъглата, ще падне от няколко метра височина.

Въпреки че няма никого, виждаме пресни следи от гуми и изоставена техника. Според проверяващите, на мястото е работено 2-3 години. На много места попадаме на готови за продажба тикли, сортирани по големина и цвят.

Тъкмо когато си мислим, че хората спазват забраната и не влизат в кариерата, група мъже ни посреща. Ядосани са. Казват, че не са тук за да копаят. Дошли са високо в гората, за да ни проверят.

"Искаме ние да работим съвсем законно, обаче тука гледаме, гледай какво става покрай нас. Най-големите престъпници в България сме ние сигурно, е това се случва и искам вие да ни обясните какво става оттук нататък, защото ние трябва да работим, да храним ей тия дечица”, недоволстват мъжете.

Местните казват, че добивът на тикли е единственото им препитание и настояват процедурата за получаване на концесия да се облекчи. Разпореждат ни да отидем в София и да питаме политиците какво правят за народа. 

Природните богатства са собственост на държавата, а тя ги отдава на концесия. В задълженията на общината е да контролира незаконния добив. От там твърдят, че го правят.

"Хората започнаха да добиват след 17:00 часа, когато нали приключва работното време на нашите служители, нощно време и в почивните дни. Ние не сме снабдени нито със специална техника, нито с автомобили, нито с каквито и да е други помощни средства, за да имаме буквално куража да търсим нощно време кой копае. Правим проверки и през деня, но най-често заварваме изоставена техника и бягащи по баирите хора”, откровен е зам.-кметът на Сатовча.

И въпреки че за пред камерата хората казват, че вече не копаят, обърнем ли се, се заканват, че щом си тръгнем, ще влязат отново в кариерите. Наказателно производство може да започне само в момента, когато инспекторите хванат човек в кариерата - да копае или да извозва продукцията.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов