Избрани Новини

Излязоха нови хипотези около края на Хераклея Синтика

Земетресение е довършило античния град

Земетресение през 388-ма година е сложило край на живота в Хераклея Синтика – античният град, който се намира в местността Рупите, до Петрич. Археолозите са открили категорични доказателства за опустошителното бедствие и така се опровергава легендата, че градът е загинал от вулканично изригване, съобщава БНТ.

Заедно с това учените разкриха и най-ранната обществена сграда на Хераклея и така установиха кога е основан града.

Македоните основали града си в кратера на стар вулкан. Плодородна земя, реки и топли извори.

Местността е Рупите свързва се с Ванга а всъщност има общо с Хераклея Синтика. Както повечето древни градове и този дълги години е бил кариера за камъни за нови строежи и цялата земя е била на дупки – или рупи.

Бил е един от великите царе – Филип втори или Александър Велики, или дори Касандър. Положил е основите в 4 век пр. Хр. с голям замах. С величествени сгради като тази, която разкриват сега.

Доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: "Те са направени без хоросан изключително добре са напасвани, игла не можеш да вкараш. Обществена сграда- голяма. Едната възможност е да бъде седалището на македонския управител. Втората възможност е да бъде сградата, в която се събират местните старейшини, да е така… булето."

Буле или не, сградата е разрушена много скоро, след като е построена.

Доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки: "Какво се случва. Правят си града Хераклея Синтика, авантпост им е на източната граница на древното македонско царство заедно с Анфиполис. Разбутват местните племена – синти. Те няма как да се примирят с това, че ги избутваш от тяхна територия, от най-хубавата земя с водата, с двете реки и топлия извор и ги разкарваш някъде в покрайнините."

Разрушенията са токова сериозни, че не са могли да възстановят сградата, изравнили и са започнали да стоят върху нея. 7 метра са пластовете история натрупани за 700 години след това. Най-отгоре ясно личи разруха от земетресение в 4 век. Край с легендите, че градът е затрупан от пепел вулканична.

“Не, не няма такова нещо. Вулканът е бил много преди това хората”, обясни доц. Вагалински.

Вкопани в скалите, строени на тераси, доста от жилищните сгради все пак са се запазили.С много подробности от бита, вътрешните тоалетни, канализационната система и занаятчийски занимания. Запазена е и част от градската базилика в която са били решавани различни съдебни спорове.

“Ами обикновено са имуществени. Спори се за имоти, спори се за търговски сделки дали предварително пари те не са били не ти е доставена стоката”, заяви доц. Вагалински.

Част от римската империя, Хераклея явно е била от непослушните, затова са й отнели градския статут. Възстановяването му по-късно е документирано с надпис върху камък. От който става ясно, че все пак останките са именно на града Хераклея, а не на Петра, както много дълго са смятали всички.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов