Избрани Новини

Обсъждат трансграничното сътрудничество между България и Гърция

Ще присъства кандидатът за кмет за втори мандат на Благоевград д-р Атанас Камбитов

Международна конференция „Трансгранично сътрудничество България и Гърция, време за действие“ ще бъде открита днес от 11:30 часа  в зала „22 септември“ в Благоевград. Срещата е по инициатива на евродепутата от групата на ЕНП Андрей Новаков с подкрепата на Община Благоевград. На събитието са поканени представители на бизнеса, неправителствени организации и граждани. На конференцията ще присъства и кандидатът за кмет за втори мандат на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

По време на срещата, зам.министърът на МРРБ Деница Николова ще представи Програма за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България“ 2014-2020. Непосредствено след това евродепутатите Андрей Новаков и Мария Спираки ще разяснят ролята на ЕС за подкрепа на трансграничното сътрудничество.

В рамките на форума ще бъдат набелязани възможности за местната власт с трансграничната програма България- Гърция. По темата ще докладват Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на Президента на РБългария и Фотис Домутчидис, кмет на Синтики, Гърция. В края на срещата е предвидена дискусия, в която ще се включат участниците в конференцията.

Целта на форума е да бъде подкрепен бизнеса, в частност малките и средни предприятия и предприемачи, да се гарантира развитие на транспортната инфраструктура, както и опазването на околната среда. Освен Благоевград програмата обхваща още три области - Смолян, Кърджали и Хасково. Бюджетът й е 129,2695,569 евро. От тях 20 751,292 евро са за бизнеса и 34 200,721 евро са за транспортна инфраструктура. 85% от средствата са съфинансиране от Европа и 15%  от България.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов