Избрани Новини

Какви права ни дават европейските здравни карти

При внезапно постъпване в болница, в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението

Все повече хора разчитат на Европейските здравни карти. Притежателят на такава карта получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна. Правата, които ни дава здравната карта и как да се чувстваме защитени, когато пътуваме в чужбина, обсъждаха в Благоевград, съобщаша БНТ. Инициативата е част от проекта на Регионалната здравна инспекция – „По-добри здравни грижи в българо-гръцката гранична зона”.

Преди пътуване в чужбина се поинтересувайте кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да не останете изненадани, ако се наложи да заплатите непредвидени суми.

“Защото в повечето случай те се втурват и след това се опитваме всячески да им възстановим техните права, пари, които са дали, което не винаги става, защото си има правила, който трябва да се спазват”, коментира адвокат Христина Николова.

При внезапно постъпване в болница, в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от Здравната каса в България.

“Когато се търси спешна медицинска помощ, тогава се търси тази здравна карта, когато се налага планово лечение вече не се изисква тази здравна карта, а предварително разрешение. Този формуляр С2, който е известен”, допълни адвокат Николова.

За да получите Европейска здравноосигурителна карта, трябва да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. Валидността на документа е една година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов