Избрани Новини

Общинска болница трупа дългове

100 хиляди лева е похарчила МБАЛ в Гоце Делчев за своя сметка от лекуване на здравнонеосигурени

100 хиляди лева е похарчила Многопрофилната болница за активно лечение “Иван Скендеров” в Гоце Делчев за своя сметка от лекуване на здравнонеосигурени пациенти от началото на годината до момента, предаде БНТ. Само за четирима пациенти лечебното заведение е получило средства, но единствено от службата за социално подпомагане. Дългове болницата е натрупала и от надлимитни средства по клинични пътеки, неизплатени от Здравната каса.

Болницата в Гоце Делчев има неразплатени надлимитни средства по клинични пътеки за три месеца. Това са разходи за лечение не само на здравнонеосигурени пациенти,но и на осигурени, които са имали нужда повторно да постъпят в болница.

„Пациенти, при които се налага рехоспитализация, т.е. в рамките на един месец лечение по една и съща клинична пътека, и за тези 140 пациента лечението е за сметка на болницата а това води и това е една от причините до натрупване на задължения”, разказа д-р Мария Радойкова – управител на МБАЛ “Иван Скендеров” – Гоце Делчев.

Засега здравното заведение успява да покрива изискваните стандарти за апаратура, лекарски и медицински персонал. В последните години обаче нито един млад лекар не е поискал да започне работа тук.

„85 процента от колегите сме на възраст между 50 и 62 години”, каза д-р Радойкова.

Близо 7 хиляди души са преминали през болницата от началото на годината. На здравните грижи тук разчитат жителите от планинските села в общините Хаджидимово, Сатовча и Гърмен. Освен от района в болницата през годината са лекувани и пациенти от Девин и Доспат, дори и гръцки граждани, които имали нужда от спешна медицинска помощ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов