Избрани Новини

Областният управител върна решения на Якорудския общински съвет

И трите решения са приети на последната сесия и касаят разпореждане с имоти

Областният управител върна незаконосъобразни решения на Общински съвет - Якоруда. И трите решения са приети на последната сесия от 18. 01. 2016 г. и касаят разпореждане с имоти - общинска собственост.

Първото решение упълномощава кмета на община Якоруда Нуредин Кафелов да сключи договори за отдаване под наем за срок от 1 година без търг или конкурс на недвижими имоти – частна общинска собственост, представляващи земеделски земи от общинския поземлен фонд, които не са били ползвани две или повече стопански години. Областният управител счита, че решението е незаконосъобразно, тъй като никъде не са изложени мотиви и доказателства защо Общинският съвет приема, че земите не са ползвани две или повече предходни години и поради тази причина решава да отдаде под наем без търг или конкурс149 имота - частна общинска собственост. В този случай Общински съвет - Якоруда излиза извън рамките на предоставените му законови правомощия и сам приема, че земите не са използвани, без никакви правени огледи на имотите от комисия и с липса на данни от Общинска служба по земеделие - Якоруда или Областна дирекция „Земеделие“ - Благоевград.

С второто решение ОбС Якоруда дава съгласие за продажба на имот - общинска собственост на лице, което е собственик на сграда, намираща се в имота. Според Закона за общинската собственост такава продажба се извършва от кмета на общината без търг или конкурс само след като се представят необходимите документи за собственост. В случая обаче, няма нито представени доказателства, че лицето е собственик на сградата, нито че същата е законно изградена. Без тези документи тази разпоредба е неприложима.

Областният управител върна и решение, с което се приемат Стратегия за управление на общинската собственост и Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост за 2016 година. Същите не са обявени на населението по надлежния ред, а именно чрез публикуване в местен вестник и обявяване на сайта на община Якоруда, с което са нарушени разпоредбите на Закона за общинската собственост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов