Избрани Новини

Благоевград бе домакин на семинар "Заедно срещу трафика на хора”

Трафикът на хората е сериозно престъпление срещу личността и човешките права

Заместник-кметът по европейски проекти и програми в Община Благоевград  и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора Зорница Кралева откри семинар на тема „Заедно срещу трафика на хора”, който се проведе в Благоевград. Той е началото на поредица от срещи, които започнаха именно от областния център на Пиринско и се организират от фондация „Кампания А21” с изпълнителен директор за България и Украйна Кира Гордън, в партньорство с Община Благоевград. На семинара присъстваха всички заинтересовани страни по проблема -  представители на учебни заведения,съдебната и изпълнителната власт, неправителствени организации, институциите в града.

„Борбата с трафика на хора е голям проблем и темата е приоритет на Община Благоевград. Трафикът на хората е сериозно престъпление срещу личността и човешките права. Една от основните ни цели днес е да обединим усилията си, за да покажем по-сериозен ангажимент в посока превенцията по проблема, организирането на обучения, информационни кампании”, каза в приветствието си заместник-кметът и председател на МКБТХ Зорница Кралева. Тя подчерта, че пътят на превенцията включва работата по няколко приоритетни оси - засилена превенция чрез повишаване на иформираността, намаляване на търсенето на всички форми на експлоатация, по-добро сътрудничество, координация и съгласуване на дейностите на всички заинтересовани институции. „Трябва да бъде насърчавано задължителното обучение на всички, които участват в борбата, предотвратяването и разкриването на този сложен проблем. Друг приоритет е идентифицирането на жертвите и съответно тяхната защита и оказване на помощ. По този начин ще се увеличи тяхното участие и сътрудничество в хода на съдебното производство. Именно дискусии като тази, събрали хора с различен професионален опит,  поставя на показ факта, че трафикът на хора е много сериозно престъпление”, допълни Зорница Кралева.

Приветствие към присъстващите и благодарности за докакинството и добрата работа на Местната комисия за борба с трафик на хора - Благоевград в лицето на председателя Зорница Кралева и секретаря Любка Костадинова направи Кира Гордън. Послание за сериозността на проблема и отново адмирации за благоевградската комисия отправи във видеоообръщение евродепутатът Мария Габриел.

В рамките на събитието бяха представени последните статистики за проблема, най-новите подходи при идентификацията и работата с жертви на трафик, както и добри практики при превенцията и образователните програми. По време на срещата мнение и позиция изразиха  експерти на Кампания А21, международна неправителствена организация, работеща в сферата на борбата с трафика на хора, Местната комисия за борба с трафика на хора, отделите "Борба с организираната престъпност", социални работници, образователни експерти, представители на бизнеса и др. 

Семинарът “Заедно срещу трафика на хора” е част от национална инициатива за повишаване на разпознаваемостта на проблема и подобряване на координацията между институциите и организациите, работещи за неговото разрешаване. За да се предотврати това престъпление е създадена и национална телефонна линия срещу трафик на хора, която е денонощна, безплатна за страната и Европейския съюз и напълно анонимна - 0800 20 100. На посочения телефонен номер може да позвъни всеки, който има информация или подозрение за извършването или жертви на това посегателство срещу личността. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов