Избрани Новини

Представиха находки, открити при спасителните проучвания по трасето на АМ "Струма"- Лот 2

На терена са били открити селища от новокаменната епоха до началото на 11 век

Археологическите находки, открити при спасителните археологически проучвания по трасето на автомагистрала "Струма"- Лот 2 на многослойното селище при с. Мурсалево, община Кочериново, бяха представени по време на организирана от Регионалния исторически музей в Кюстендил публична лекция, посветена на 14 февруари - Ден на археолога.

"Това са едни от най-тежките археологически проучвания, защото там сме обвързани със срокове, има сложна организация и трудни въпроси за решаване", каза ас. Румен Спасов от музея в Кюстендил. Той уточни, че на терена, проучван от него, са били открити селища от новокаменната епоха до началото на 11 век. "Това е дълъг период на обитаване, но това не е случайно, защото самият терен и земята край долината на река Струма винаги са били примамливи за заселване на земеделците", разказа Спасов.

Основните находки, открити на мястото, са от глинени съдове от различни епохи, предмети, свързани с поминъка, бита и религията на населението. Намерени са и монети от различни исторически периоди.

"Успяхме да проучим огромни по площ обекти. Моят обект беше 15 хил. кв.м.", каза Румен Спасов. Той разказа още, че проученото селище от него е характерно с това, че хората са го напускали организирано при всяка опасност, а след това са се завръщали отново.

Сред откритите материали са антропоморфни фигури от новокаменната епоха, голямо количество глинени съдове, накити от различни епохи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов