Избрани Новини

11 симитличани празнуват рожден ден днес

Баба Райна Мицова става на 88, но е отбелязвала празника си на "легитимна” дата само 22 пъти

11 са жителите  на община Симитли  родени на 29 февруари. 3-ма от рождениците са в общинския център Симитли, родени през 1960, 1976 и 1988 година. Трима са също и в село Долно Осеново - 1984 и 1992 година, двама – в Черниче, родени през 1948 и 1976г., двама – Крупник - 1936 и 1948 година и един в село Полето - 1928 година, съобщава simitli.info.
Най-възрастната празнуваща на 29 февруари е родена през 1928 година, баба Райна Мицова  днес става на 88, но е отбелязвала празника си на „легитимна” дата само 22 пъти. Годината с най-много новородени на 29 февруари е 1984-та – тогава са родени две бебета, сега жители на село Долно Осеново. Най-младата рожденичка днес е Адриана Сегменова, също от село Долно Осеново, която е родена през 1992 година и  днес навършва 24 години. 
По света има около 4 милиона души, родени в последния ден на февруари през високосна година. Това се равнява на около 0,0686% от населението на Земята. Обикновено те празнуват своя рожден ден или предния ден, на 28 февруари, или на 1 март. Специалисти са изчислили, че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500. Мнозина вярват, че родените през високосна година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Обикновено се казва, че те носят по-силна интуиция, имат изострен усет и способности. Нерядко се чуват и обратните прогнози – че родените на тази дата са обречени на лош късмет. Често много родители предпочитат да запишат като рождена дата на детето предния или следващия ден, за да могат да му спестят неудобствата, причинени от особения ден.
В книгата на Гинес можете да намерите историята на норвежко семейство, свързано по особен начин с тази дата. Три от децата им са родени на 29 февруари в различни високосни години.
Известни личности, родени на 29 февруари, са Мел Гибсън, Сандра Бълок, Кристина Агилера, Скарлет Йохансон, композитарът Джоакино Росини, актьорът Джеймс Мичъл, българският актьор Христо Чешмеджиев.
На много места по света, а и у нас, традицията повелява, че на този ден жените могат да предлагат брак на половинките си, без това да е смятано за нетипично или странно. Така че, ако скорошен брак влиза в сметките ви и искате да направите този февруари по-специален, действайте.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов