Избрани Новини

Търсят поп за храм костницата в Гюешево

В подземието на храма в специален саркофаг се пазят кости на около 1500 загинали във войните

Без свещеник, откакто преди 6 години се споминал отец Георги Петров, е храм костницата "Св. Троица" в граничното с. Гюешево, каза кметът на селото Татяна Георгиева, пише в."Труд". В подземието на храма в специален саркофаг се пазят кости на около 1500 загинали във войните в началото на 20 век български войници и и офицери.

На практика няма кой да отваря черквата - групи чак от Русенско и от други райони на България идват да се поклонят пред саркофага и да запалят свещ, но се връщат разочаровани. Често кметицата влиза във функциите на ключар и клисар в черквата или пък викат живеещи наблизо местни хора. Архирейският наместник на Кюстендил отец Генадий каза, че знае за проблема и вече имат кандидат, който след съответното обучение по канона ще поеме свещеническите обязаности в "Св. Троица" в Гюешево. Но ще мине известно време.

Състоянието на строения през 1925-1930 год. храм и черковната къща до него се влошава с дни, особено зимно време. Необходимо е да се направи отводняване и цялостен ремонт на покрива, за да се спрат течовете и да се изолира влагата, каза кметицата. Тя напомня, че гюешевският храм костница "Св.Троица" е собственост на военното министерство. Когато военен министър бил Ангел Найденов, от ведомството обещали съдействие и средства, дори планирали изграждане на информационен център и на постоянна експозиция с фотоматериали и документи за войните и бойните действия в този край, но вече 4-5 години тези обещания не се реализират и не се предприема нищо.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов