Избрани Новини

Ваксинират лисиците в Петрич

Пръскат ги със самолет срещу бяс

Ветеринарите от Петрич направиха инструктаж за ваксинацията срещу бяс на лисици. Първата кампания на орална ваксинация на лисици и други диви месоядни животни против бяс започна от днес, 15-ти март 2016 г. Тя се извършва чрез самолети, които разпръскват ваксинални примамки.

Ветеринарите са разяснили на стопаните на домашни животни, на ловците и жителите на община Петрич най-важното, което трябва знаят за ваксината и какво да бъде поведението им, каза д-р Господин Михайлов, намалник на Ветеринарната служба. Да не пипат примамките или ако са го направили, да си измият ръцете веднага с вода и сапун, да не позволяват на домашните им животни да бъдат в зоната на ваксинация. Специалистите са препоръчали на родителите да разяснят на децата си всичко това.

От Министерството на земеделието и храните уточняват, че бясът по дивите животни успешно е потискан няколко години, чрез непрекъснатите ваксинации през пролетта и есента. Това е смъртоносно заболяване на централната нервна система при животни и хора, а преносители на вируса на беса в природата са лисици, вълци, чакали, диви свине, мишки и прилепи, а от домашните животни - кучета и котки, съобщи БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов