Избрани Новини

И Nouvelle vague пеят на "Francofolies. Благоевград” през юни

Nouvelle vague пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн

Едни от най-обичаните съвременни френски музиканти Nouvelle vague /Нувел ваг/ и ZAZ  са хедлайнерите на тазгодишното издание на фестивала FRANCOFOLIES /Франкофоли/ в Благоевград, който ще се проведе в града на 17 и 18 юни т.г.  

Добре познатите у нас Nouvelle vague  ще се качат на открита сцена на централния площад в Благоевград на 18 юни. Веднага след тяхното участие ще пее едно от най-успешните лица на съвременната музикална индустрия ZAZ. Нейното пристигане за фестивала беше обявено от организаторите по-рано този месец.

Входът на второто издание на Francofolies ще бъде свободен за всички жители и гости на Благоевград,  съобщиха от Община Благоевград, продуцент на събитието.   

Nouvelle vague пристигат с двете си вокалистки Лизет Алие и Мелани Пейн, които ще изпълнят френски и английски кавъри на любими парчета.  Характерно за групата е, че нямат постоянни вокали, а работят с различни изпълнителки, които добавят френски шик и изключително присъствие на сцена.

Музикантите не разсъждават за себе си като група, а по-скоро наричат  Nouvelle vague музикален проект. Негови създатели са французите Марк Колин и Оливие Либо, които и до днес са в основата на проекта.  Двамата са джаз музиканти и през 2004 г. ги събира идеята да преработят любими техни парчета от 70-те и 80-те години в аранжименти, силно повлияни от бразилската боса нова на 60-те години.  В началото почти всичките им кавъри са на пънк и ню уейв изпълнения.

Оттук идва и името на проекта, което всъщност е игра на думи, тъй като nouvelle vague, боса нова, ню уейв означават едно и също - „нова вълна“ на различни езици.  Всички те съвместяват това, което музикантите от Nouvelle vague правят –  заигравката им с музиката на ню уейв течението от 70-те и 80-те години, в боса нова аранжимент от 60-те, повлияни от духа на френското кино от средата на 20-ти век.

Формулата пънк-бразилска музика‑кино явно се оказва успешна, тъй като Nouvelle vague вече имат продадени над 700 000 албума и изнасят концерти по цял свят. Музиката им е интересна, стилна, вълнуваща, емоционална, провокативна, а умението им да общуват с публиката прави живите им изяви изключително преживяване.

През 2005 техен кавър на песента "I Melt with You" е използван в саундтрака към филма "Господин и госпожа Смит”,  както и "Анатомията на Грей”. Сред най- големите им хитове са "Guns of Brixton", "Dance With Me" , "Love Will Tear Us Apart", "In a manner of spеaking".

В последния им студиен албум „Couleurs sur Paris” („Цветовете на Париж“) музикатите отдават почит към френската музика на 80-те, като всяка песен е изпята от различно лице от съвременната френска сцена, някои от които Ванеса Паради, Соко, Камил и др.

Българското издание на международния фестивал за съвременна фрeнска музика Francofolies беше възстановен от Община Благоевград през 2015 г. след близо 20-годишно прекъсване. На българска сцена миналия септември пяха Патрисиа Каас, Патрик Брюел, електро сунг групата Караван палас, любимият на дискотеките в Европа DJ Боб Синклер, рок групата КИО и фаворитите на младите Кристоф Уилем и рапърът Сопрано.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда всяка година от 1985 г. насам в град Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно с този фестивал, заради който всяка година пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а от 2015 г. – и в Бълария.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов