Избрани Новини

Денонощни дежурства пазят разложките гори

Най-чести нарушения има в местностите “Голак“ и "Погребите"

Общо 47 са съставените актове за незаконни дейности в държавните гори само в местностите „Голак“ и „Погребите“ край Разлог за миналата и първото тримесечие на 2016 година, съобщи БНР. Над половината от тях са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина в два отдела – 167 и 168, като всички актове са издадени от горския надзирател в ТП „ДГС Разлог” Георги Алуминов. В резултат на това са задържани 19.80 куб. метра дърва за огрев и 4,08 куб. метра строителна дървесина, както и три каруци и един моторен трион. Последното нарушение в местността „Голак“ е констатирано преди около месец, а мястото е в непосредствена близост до ромската махала на Разлог.

Районът от години е известен с високата концентрация на посегателства от горите, поради което е обект на специално внимание както от страна на ТП „ДГС Разлог”, така и от Югозападното държавно предприятие. 

В резултат на въведените денонощни дежурства и засилени мерки по опазване на държавните горски територии, набезите и посегателствата в района са силно ограничени. Това няма как да се хареса нито на системните нарушители, превърнали кражбите от гората в семеен бизнес, нито на отделни заинтересовани страни, които вероятно се опитват да дискредитират работата на горския служител. Югозападното държавно предприятие вече обяви допълнителни мерки за постигане на по-висока ефективност при опазване на държавните горски територии в един от най-проблемните райони – този около Разлог. От предприятието са благодарни на всички, които сигнализират за нарушения и, без да бъдат „бързи и яростни”, ще продължават да са достатъчно оперативни и адекватни на всяка ситуация – реална или измислена, категорични са в ЮЗДП.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов