Избрани Новини

Храмът костница в Гюешево се нуждае от ремонт

Животът

29-04-2016, 12:06

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсят пари за храма-костница “Света Троица” в Гюешево

По стените на костницата е избила влага, а на места мазилката се руши

Храм-паметникът костница “Света Троица” в кюстендилското село Гюешево се нуждае от спешен ремонт. Храмът е собственост на военното министерство и в селото очакват от ведомството да помогне сградата да бъде ремонтирана. В специално хранилище в храма се съхраняват костите на около 1500 войници и офицери,загинали в Балканската и Първата световна война в околностите на Гюешево.

По стените на костницата е избила влага, а на места мазилката се руши.

Татяна Георгиева - кмет на село Гюешево: "Притесняваме се от появилата се влага, защото ще започнат да се рушат стенописите. Затова е необходимо да се направи ремонт, за да се отстрани влагата."

Според местните хора е наложително да се направи изолация и дренажна система. За отпускането на средства разчитат на военното министерство.

Татяна Георгиева: "Имаме разговори с тях, очакваме, след като всички документи бъдат уредени със собствеността за подновяване на документи, все пак да има някакво развитие на нещата."

Храмът е построен за 5 години. Завършен е през 1930-а. В строежа на църквата се включват с доброволен труд хора от целия район. Голяма част от средствата за строителството дарява военното министерство, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов