Избрани Новини

Археолози продължават да търсят находки край храма на Ванга

Община Петрич осигури 33 000 лева за разкопките

Екип от български археолози, ръководен от доц. Д-р Людмил Вагалински, ще продължи изследването на античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. Те са на терен от първи юни и ще работят цял месец. Ще им помагат работници от съседните села.

„Финансирането за тази наша дейност е от община Петрич. С новото общинско ръководство намерихме общ език. Отпуснати са ни 33 000 лева. Всички открити находки се почистват в Националния археологически институт с музей към БАН, който ръководя. После се връщат в историческия музей в Петрич. Разкритите археологически обекти и експозицията на интересни артефакти водят до развитие на туризма в региона”, заяви доц. д-р Людмил Вагалински.

Екипът му ще продължи да разкрива откритата вече римска градска базилика – съдебна и търговска палата. Тя е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра. Експертите ще изследват и комплекс от втората половина на 4 век преди новата ера. Възможно е обществената сграда да е била собственост на македонския управител по онова време.

„Тази постройка открихме миналата година, тя е от ранно-елинистическата епоха, с отлично запазени квадри. Проблемът е, че черен път минава през двата обекта и трябва община Петрич да направи алтернативен маршрут, за да можем да работим, без да пречим на местните хора”, обясни Вагалински. Той се надява, че ще бъдат отпуснати финансови средства и от министерството на културата, за да продължат дейността си на Хераклея Синтика.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открита е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. В петричкия музей се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов